Weather Icon

Πρόσκληση στην Αγκυρα για συνεργασία κατά της λαθρομετανάστευσης

Πρόσκληση στην Αγκυρα για συνεργασία κατά της λαθρομετανάστευσης

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αταλάι προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος απευθύνει με επιστολή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σε αυτή, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της μη νόμιμης μετανάστευσης την τελευταία δεκαετία και καλεί την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί στενά και συστηματικά, προκειμένου να μειωθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.
Επιπλέον προτάσσει μια σειρά από επιμέρους ζητήματα όπου μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση όπως είναι το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, η συνεργασία των Λιμενικών Σωμάτων, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η καταπολέμηση δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών, η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, η Τετραμερής Συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας-Ιράν-Πακιστάν και η ενδεχόμενη συμμετοχή Αφγανιστάν, αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα ασύλου.
Τέλος, καλεί για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της πολιτικής προστασίας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς:

Υπουργό Εσωτερικών

της Τουρκικής Δημοκρατίας

Αξιότιμο κύριο

Beşir Atalay

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2010

Αξιότιμε κύριε Atalay,

Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία μου για μία κοινή συνάντηση εντός του προσεχούς μήνα, προκειμένου να συζητήσουμε θέματα αρμοδιότητος των Υπουργείων μας που απασχολούν τις χώρες μας.

Ιδιαίτερα στο μέτωπο των μη νόμιμης μετανάστευσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σύνθετες και κοινές, καθώς την τελευταία δεκαετία το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με γεωμετρικά αυξανόμενες ροές κάθε χρόνο από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Πιστεύω πως η μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα των χωρών μας και η αποτροπή της παράνομης εισόδου και κυκλοφορίας στον ενιαίο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη νομίμων αλλοδαπών, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο αν εντείνουμε και καταστήσουμε πιο συστηματική τη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Ενδεικτικά, αναφέρω μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, όπου μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση όπως είναι το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, η συνεργασία των Λιμενικών Σωμάτων, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η καταπολέμηση δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών, η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, η Τετραμερής Συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας-Ιράν-Πακιστάν και η ενδεχόμενη συμμετοχή Αφγανιστάν, αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα ασύλου.

Επιπλέον κρίνω ως ιδιαίτερα χρήσιμη και αναγκαία τη διεύρυνση της συνεργασίας μας και σε άλλα μέτωπα, όπως είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, (καταπολέμηση κυκλωμάτων πλαστογράφησης εγγράφων, διασυνοριακών εγκλημάτων, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών), η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών (ανταλλαγή πληροφοριών, ανταλλαγή επισκέψεων υπηρεσιακών παραγόντων), αλλά και τη συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας (φυσικές καταστροφές, δασοπυρόσβεση).

Οι συνεργάτες μας, μέσω της διπλωματικής οδού, θα φροντίσουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στη συνάντησή μας καθώς και το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθεί αυτή.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, παρακαλώ δεχθείτε τα αισθήματά της βαθιάς μου εκτίμησης.

Με τιμή,

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube