Γενικά θέματα 11 Φεβρουαρίου 2010

Ολονύχτιο διπλωματικό θρίλερ με τη διάσωση της Ελλάδας


Δεν είναι καθόλου σίγουρο για το τί σκοπεύουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα για τη διάσωση της οικονομίας. Οι Γερμανοί ζητούν τοποτηρητή της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Αντιδρούν στην βοήθεια Βρετανοί και Σουηδοί.Από την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο τέλος της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, θα κριθούν όλα για την Ελλάδα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως εκείνες της ζώνης του Ευρώ, “θα υποστηρίξουν” την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν την πρόθεση να δηλώσουν “έτοιμα” να “βοηθήσουν την Ελλάδα” απέναντι στις δυσχέρειες που έχει με τον κρατικό της προϋπολογισμό, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο Γαλλικό πρακτορείο μία διπλωματική πηγή.”Πρόκειται να υπάρξει μία δήλωση από έναν ορισμένο αριθμό κρατών που θα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα”, υπογράμμισε η ανωτέρω πηγή, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της για την κατάσταση του ευρώ και για την κατάσταση της Ελλάδας ιδιαίτερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γάλλου Προέδρου. Νωρίτερα, βουλευτής του συντηρητικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Μίχαελ Μάιστερ, δήλωσε πως γίνονται προετοιμασίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για ένα σχέδιο αρωγής.

Την ίδια ώρα, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, προτείνει σύμφωνα με το Reuters, για την θέση του Ειδικού Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν συμβεί αυτό τότε ο κ. Παπαδήμος θα είναι ο τοποτηρητής των Βρυξελών για την απαρέγκλιτη τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας.Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αναφορικά με τη χορήγηση βοήθειας, ενώ τόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι όσο και η εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Πηγή της ΕΕ, την οποία επικαλείται το Reuters, ρωτήθηκε αν θα συζητηθεί στην Σύσκεψη Κορυφής το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. «Δεν αποκλείω τίποτα. Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα», ήταν η απάντηση.Και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από τη σύνοδο απάντησε: “θα ήθελα οι ευρωπαίοι ηγέτες να πούν στις ελληνικές αρχές ότι σαν αντάλλαγμα των προσπάθειών τους θα μπορέσουν να βασιστούν στην υποστήριξη μας”.

Νωρίτερα ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν που θα διαδεχθεί τον Χοακίν Αλμούνια είπε στο Bloomberg ότι η Ε.Ε. πρόσφερε την προοπτική βοήθειας στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την πρόοδο στην μείωση του ελλείμματος.Οι αγορές πάντως φαίνεται πως “προεξοφλούν” το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.Χαρακτηριστικό είναι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρίσκεται από την Τρίτη σε ελεύθερη πτώση, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με άνοδο.Κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί αλλά και οι επαφές που θα έχει στο άτυπο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Παρέμβαση τραπεζιτών μέσω… Γερμανίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΗ Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αποφύγει τραπεζική και γενικότερη χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί στο έκτακτο Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τόσο στην Κομισιόν όσο και σε πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ αναγνωρίζεται πως σημειώνεται «απαράδεκτη καθυστέρηση» στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τα «εντεταλμένα κέντρα» (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά.).

Υπάρχει ενδιαφέρον παρασκήνιο στην όλη υπόθεση. Φαίνεται ότι οι τραπεζίτες ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, ενοχλήθηκαν και ανησύχησαν από την πτώση του ευρώ. Ηταν αυτοί οι οποίοι, πρώτα στη Γερμανία αλλά και στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο, ζήτησαν πολιτική παρέμβαση. Ετσι, το πρωί χθες (Τετάρτη) ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχτηκε και συζήτησε με αρκετούς διευθυντές τραπεζών και ευθύς κατόπιν είχε διαβουλεύσεις με βουλευτές και εμπειρογνώμονες της Μπούντεσταγκ. Θέμα των συνομιλιών τους ήταν το «πρόβλημα του ευρώ», ανακοίνωσε το Βερολίνο. Θεωρείται βέβαιο ότι τα συμπεράσματα των συζητήσεων του κ. Σόιμπλε θα εκφραστούν πολιτικά από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γερμανικές καθώς και άλλες πηγές στις Βρυξέλλες εξηγούσαν ότι όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά κίνητρα παρακινούν τη Γερμανία να παίξει τον ρόλο του ναυαγοσώστη της Ελλάδας και, σε ευρύτερη διάσταση, του ευρώ. Η πτώση της «αξίας» του ευρώ, λέγουν, δημιούργησε προβλήματα σε μεγαλοεπενδυτές της Γερμανίας και, εμμέσως, άλλων χωρών. Σημειώνεται ιδιαίτερα η «ανησυχία και τα ερωτήματα» που εκδηλώνει ο Τύπος στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη.

Οσον αφορά τα πολιτικά κίνητρα, επισημαίνεται ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας αισθάνεται πως είναι σήμερα σε θέση, πολιτικά και ηθικά, να παίξει τον ρόλο που έπαιζε στην Ευρώπη η Αμερική τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Η (συντηρητική) «Frankfurter Αllgemaine» έγραφε την περασμένη Τρίτη ότι ο δρόμος της Γερμανίας προς την ουσιαστική ηγεσία της ΕΕ διέρχεται από τις «πρωτοβουλίες της για να ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ από τις πολλών προελεύσεων πιέσεις». Οπως ήταν επόμενο, οι (διαφαινόμενοι) στόχοι της Γερμανίας ενόχλησαν το Λονδίνο και το Παρίσι. Ο βρετανός πρωθυπουργός, μη διαθέτοντας οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες, προτείνει – μέσω τρίτων και της Σουηδίαςνα παραπεμφθεί το «πρόβλημα της Ελλάδας» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραβλέποντας ότι αυτό θα έθιγε το κύρος της ΕΕ. Αντίθετα, ο πρόεδρος Σαρκοζί υποστήριζε ότι «τις κρίσεις σε χώρες της ΕΕ τις αντιμετωπίζει η ΕΕ».

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube