Weather Icon

Κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας

Με επιστολές, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, σχέδια συναντήσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά και ξένες παρεμβάσεις προωθείται αυτές τις μέρες το Σκοπιανό ζήτημα λιγότερο θεαματικά βέβαια αφού η ελληνική οικονομία και η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν μονοπώλησε και πάλι την πολιτική επικαιρότητα.

Όμως από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Νίκολα Γκρουέφσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και την ώθηση της διαδικασίας για την εξεύρεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Στην ανακοίνωση μάλιστα σημειώνεται ότι η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Σκοπιανού Πρωθυπουργού και ύστερα από επιστολή που έστειλε προχθές στον κ. Παπανδρέου με την οποία τον προσκαλούσε να συναντηθούν είτε στα Σκόπια, είτε σε άλλο μέρος, το οποίο θα μπορούσε να προσδιοριστεί από κοινού για να συζητηθεί το μοναδικό ανοιχτό, ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Από τα Σκόπια, εξ άλλου έκανε σχετική δήλωση και ο Φιλανδός υπουργός εξωτερικών Αλεξανταρ Στούμπ υποστηρίζοντας τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας και προτείνοντας σαν ιδέα την μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.

Πριν μερικές μέρες στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την θετική έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Συμβούλιο τον Μάρτιο να δεχτεί την εισήγηση της επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων.
Ο σλοβένος εισηγητής της έκθεσης Ζόραν Τάλερ μάλιστα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι « το ψήφισμα συνιστά ακόμη ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας» .

http://www.voanews.com/greek/2010-02-03-voa9.cfm

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube