Γενικά θέματα 19 Φεβρουαρίου 2010

Διαβουλεύσεις για νέο 10ετές ομόλογο και σενάρια προσφυγής στο ΔΝΤ

Διαβουλεύσεις για νέο 10ετές ομόλογο και σενάρια προσφυγής στο ΔΝΤ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΩΡΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
Για «έξοδο» του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με στόχο την άντληση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μέσω δεκαετών ομολόγων την προσεχή εβδομάδα, κάνουν λόγο επίμονες πληροφορίες που ήδη συζητούνται στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη προκαλέσει έντονη συζήτηση και αντικρουόμενες απόψεις, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα ενέχει κινδύνους. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αν τελικώς το Δημόσιο προχωρήσει τώρα σε μία τέτοια κίνηση, βασικό κίνητρο θα είναι να αναμετρηθεί με τις αγορές και να αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης του χρέους τους, κάτι που σημαίνει ότι αυτός ο στόχος αναδεικνύεται πρωτεύον έναντι του θέματος του κόστους αυτού του δανεισμού.

Και αυτή την προτεραιότητα την εισηγούνται πολλοί παράγοντες και της κυβέρνησης και της αγοράς. Από τη άλλη πλευρά το θέμα του κόστους είναι το βασικό επιχείρημα αυτών που πιστεύουν ότι μία τέτοια κίνηση τώρα είναι λανθασμένη. Διότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δανεισμός μέσω δεκαετών ομολόγων δεν μπορεί να γίνει με επιτόκιο κάτω του 7%.

Είναι προφανές ότι το κόστος είναι τεράστιο και επιβαρύνει το Δημόσιο με τεράστιες δαπάνες εξυπηρέτησης, εμπλέκοντάς το σε ένα φαύλο κύκλο υψηλών υποχρεώσεων που επιβαρύνουν το χρέος, το οποίο με τόση προσπάθεια προσπαθεί να μειώσει. Τα ίδια στελέχη πιστεύουν επίσης ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να δώσει και λάθος μήνυμα στις αγορές – που σήμερα αναζητούν τα λάθος μηνύματα προκειμένου να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό πίεση – καθώς ο δανεισμός με τέτοιους όρους θα ερμηνευτεί ως η έκφραση της εναγώνιας προσπάθειας του Δημοσίου να αντλήσει πόρους μην έχοντας το περιθώριο να αναμένει τουλάχιστον μέχρι το μέσον Μαρτίου, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στην πορεία της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας.

Και αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, στις 16 Μαρτίου θα γίνει από τις Βρυξέλλες η πρώτη αποτίμηση της προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι θα έχουν ήδη ληφθεί και τα πρόσθετα μέτρα για τα οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Ετσι, στα μέσα Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει το αν το Πρόγραμμα υλοποιείται και το πώς θα εκφραστεί η Κοινοτική βοήθεια. Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του χθες στο Reuters είπε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει σύντομα την επόμενη έκδοση ομολόγου δεν επιβεβαίωσε όμως τις πληροφορίες για έκδοση τις προσεχείς ημέρες.

ΤΑΜΕΙΑΚΟ «ΜΑΞΙΛΑΡΙ» 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Δημοσίου είχε υποστηριχθεί ότι για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου δεν υπάρχει ταμειακή στενότητα, καθώς έχουν αντληθεί ήδη 12 δισ. ευρώ, ενώ υπήρχε και ταμειακό «μαξιλάρι» 2 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο.

Ετσι, μία κίνηση δανεισμού τώρα μπορεί να ερμηνευθεί λανθασμένα από τις αγορές, οι οποίες πάντως σε κάθε περίπτωση, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις πιέσεις τους στην αγορά ομολόγων έχοντας μπροστά τους το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα που προβλέπει ανάγκη κάλυψης τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ μέχρι Απρίλιο – Μάιο.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη δεν παρατηρείται κλείσιμο θέσεων short στα ελληνικά ομόλογα, θέσεις που εκτιμώνται στην πιο συντηρητική εκδοχή σε 25-30 δισ. ευρώ. Χθες στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πάλι κυριάρχησαν οι πωλητές με το spread των δεκαετών να φθάνει στις 328 μονάδες βάσης.

Χαρακτηριστικές των συζητήσεων που γίνονται στις αγορές για την Ελλάδα είναι χθεσινές δηλώσεις του κ. Philippe D’Arvisenet, κορυφαίου οικονομολόγου της BNP Paribas, ο οποίος είπε στο Reuters ότι το σορτάρισμα της Ελλάδας έχει τελειώσει προς ώρας, προσθέτοντας όμως ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρει λύση στο ζήτημα των αντικρουόμενων νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Παράλληλα ελπίζει πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει κάτι αξιόπιστο έως τις 16 Μαρτίου, κάτι που θα οδηγήσει σε διακοπή του «παιχνιδιού» που έχουν στήσει οι κερδοσκόποι.

Για τις κρίσιμες αυτές αποφάσεις θα κληθεί να εισηγηθεί ο νέος γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος αναλαμβάνει άμεσα στη θέση του κ. Σπύρου Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστοδούλου έχει διατελέσει γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και επί σειρά ετών εργάστηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Η μακρόχρονη εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης διαθέσιμων και χρηματαγορών αναμένεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στο έργο του ΟΔΔΗΧ. Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο θέλει να ευχαριστεί τον κ. Σπύρο Παπανικολάου, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, αποχωρεί από τον ΟΔΔΗΧ, έχοντας συνεισφέρει επί μακρόν στη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ «ΧΑΡΤΙ» ΤΟΥ ΔΝΤ

Μόνο ως ένα χαρτί στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες μπορεί να ερμηνευθεί η συζήτηση που έχει ανοίξει και που τροφοδοτείται από κυβερνητικά στελέχη, περί της δυνατότητας προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ αν δεν τελεσφορήσουν με ικανοποιητικό τρόπο οι ενδοκοινοτικές διεργασίες.

Το θέμα του ΔΝΤ έχει έλθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και συνδυάζεται προφανώς με τις δυσκολίες και τελικώς την άρνηση που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην παροχή συγκεκριμένης στήριξης από την πλευρά της ΕΕ, στήριξης με σαφές περιεχόμενο που θα απεμπλέξει την Ελλάδα από την κερδοσκοπική πίεση των αγορών και τις πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης του χρέους της.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σενάριο ενέχει τεράστιο πολιτικό κίνδυνο για την κυβέρνηση, η οποία βέβαια δεν θα ήθελε να χρεωθεί μια τέτοια προσφυγή που σε καμία περίπτωση δεν θα αιτιολογηθεί στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά όμως, φαίνεται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, στελέχη της κυβέρνησης δικαίως θεωρούν ότι ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα με τις Βρυξέλλες και τους σκληρούς της ευρωζώνης, οι οποίοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία της και θα αναδείξει ένα τεράστιο πρόβλημα αδυναμίας χειρισμού των εσωτερικών της προβλημάτων. Και αυτό οι αγορές δεν θα το αφήσουν αναξιοποίητο.

Ηδη χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters, εκφράζοντας ακριβώς το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξειδικεύσει τη βοήθεια που θα προσφέρει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, ώστε να βοηθήσει άμεσα στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι ενώ η Ελλάδα σέβεται την αρχή της ευρωζώνης να διαχειρίζεται η ίδια τα όποια δημοσιονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει, δεν απέκλεισε την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, λέγοντας, ωστόσο, ότι δεν την επιζητεί ενεργά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε προχθές σε βουλευτές του ΠαΣοΚ ότι: «Αν είχαμε απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ήμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα ίδια περίπου μέτρα με αυτά που μας ζητεί η ΕΕ, αλλά θα είχαμε και καμιά 30ριά δισ. ευρώ στα ταμεία μας».
Το ίδιο σενάριο αναδύεται και από χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκα Κατσέλη, η οποία μιλώντας στον ρ/σ Real FM είπε ότι «αν οι χώρες δεν μπορούν να βρουν οι ίδιες λύσεις για τα προβλήματά τους, πρέπει να αποταθούν αλλού». Οπως είπε, προκύπτει αδυναμία στην ΕΕ να λύσει τα του οίκου της, οπότε αν δεν μπορεί να βρει λύσεις, οι χώρες αναζητούν διεξόδους αλλού. Η κυρία Κατσέλη είπε ακόμη πως από τη στιγμή που η ΕΕ δεν έχει μηχανισμούς να ελέγξει στη συστημική αστάθεια που παρατηρείται σε ένα κράτος μέλος της, τότε αναδεικνύεται η αδυναμία της.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του στο Reuters είπε ότι αν η ΕΕ έδινε μία πιο σαφή ένδειξη του μηχανισμού που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα spreads των ομολόγων θα υποχωρούσαν και δεν θα χρειαζόταν σχέδιο διάσωσης. «Το καλύτερο αποτρεπτικό μέτρο είναι αυτό που το έχεις βάλει στο τραπέζι, ώστε να το βλέπουν όλοι, αλλά δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσεις. Αυτό είναι που ζητούν οι αγορές», είπε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των spreads θα βοηθούσε τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εφέτος. «Αν έχεις μία ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων (από την ΕΕ), τότε τα spreads θα κατρακυλήσουν σε μία βδομάδα, και γι’ αυτό οι υποθέσεις μου στο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος θα επαληθευτούν».

Αναφορά στο θέμα της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ έκανε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι υπέρ της ανάληψης ενός συμβουλευτικού ρόλου εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συνδρομή του δεν θα χρειαστεί.

Αλλά και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε χθες ότι ο οργανισμός του οποίου ηγείται δεν έχει συμμετοχή στη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η οποία ανήκει, σύμφωνα με τον ίδιο, αυστηρά στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είναι πραγματικά ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα την οποία δανείζουμε», απάντησε σε δημοσιογράφους ο κ. Ζέλικ, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με την κυρία Λαγκάρντ.

UBS: ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Πιθανή θεωρεί η UBS τη χορήγηση κάποιας μορφής χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενδεχομένως από τα μέλη της ευρωζώνης, σημειώνοντας σε έκθεσή της ότι σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή αυστηρότερων προϋποθέσεων στον προϋπολογισμό και επιπρόσθετων μέτρων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ο ελβετικός οίκος υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα του eco/fin ήταν απογοητευτικό, καθώς δεν αποφασίστηκαν ενέργειες οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Εκτιμά δε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρκετά, προβλέπει την επιβολή νέων μέτρων, ενώ παράλληλα θεωρεί απίθανο η ΕΕ να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Η UBS χαρακτηρίζει πολύ δύσκολο, ωστόσο απαραίτητο, τον στόχο μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες σε τρία χρόνια.

Επίσης θεωρεί ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω της σύσφιξης της πολιτικής και εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει υπερεκτιμήσει τα προβλεπόμενα έσοδα. Τέλος η UBS «βλέπει» αγοραστικές ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες, στην περίπτωση που η χώρα κατορθώσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, δεδομένου ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει υποαποδώσει του ευρωπαϊκού κατά σχεδόν 30% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Κέρδος 19/2/2010

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube