Γενικά θέματα 31 Ιανουαρίου 2010

Λουκέτο στα Μαριτσά;


Tην «κερκόπορτα» στο Αιγαίο μέσα από άστοχες και περίεργες αποφάσεις επιχειρούν να ανοίξουν «κάποιοι» που μετά την προσωρινή αναστολή του Κέντρου Νεοσύλλεκτων Αφάντου, προτείνουν την κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ρόδου, δηλαδή βάζουν «λουκέτο» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Μαριτσών!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Δράσης» το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Α.Σ. (Αεροπορικού Συμβούλιου) στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής. Το κλείσιμο του στρατιωτικού αεροδρόμιου συνδυάζεται και με την απόφαση της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, περί εκμετάλλευσης των παλαιών αεροδρομίων της χώρας και συνεκμετάλλευση από ιδιώτες. Την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων παλιών αεροδρομίων για την κατασκευή σύγχρονων, καθώς και τη δημιουργία αεραθλητικών είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Ευ.Στυλιανίδης, σε περιοχές που διαθέτουν ήδη τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (στα Μαριτσά, στην Κομοτηνή, στο Μάλεμε της Κρήτης, στη Σπάρτη).Στους χώρους αυτούς θα κατασκευαστούν σύγχρονα Αεροδρόμια Γενικής Αεροπορίας-Αεραθλητικά Κέντρα, με στόχο την τουριστική και εμπορική τόνωση των περιοχών αυτών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των αεραθλητικών δραστηριοτήτων. Και μόνο η εισήγηση, ενός τέτοιου θέματος, προκαλεί αναστάτωση αφού πέραν της Εθνικής Άμυνας, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Μαριτσών επιχειρεί το SUPER PUMA που ουσιαστικά εκτελεί το 50% των αεροδιακομιδών από τα Δωδεκάνησα όπως επίσης συμμετέχει στην έρευνα και διάσωση στα νησιά μας.

ΕΣΣΟ έτοιμη για μάχη

Την έντονη δυσφορία των κοινοβουλευτικών και του δημάρχου Αφάντου Σάββα Διακοσταματίου, προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Άμυνας να «κλείσει» τα κέντρα νεοσυλλέκτων στο Αιγαίο- μεταξύ αυτών και του Αφάντου- για την ΕΣΣΟ του μηνός Φεβρουαρίου. Η απόφαση του υπουργείου (λένε οι πληροφορίες, που κάνουν λόγο για προσωρινή αναστολή) εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας. Σφόδρα ενοχλημένος, δηλώνει ο βουλευτής Νίκος Ζωίδης που επικοινώνησε με τον υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο διαμαρτυρόμενος για την απόφαση αυτή. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για νησιωτικότητα και το υπουργείο να λαμβάνει τέτοιες άστοχες αποφάσεις που δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τους συμπατριώτες μας» αναφέρει ο κ. Ζωίδης. Επίσης με επιστολές του αλλά και επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό ο δήμαρχος Αφάντου Σάββας Διακοσταματίου, ζητούσε να παραμείνει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Αφάντου ενεργό, για την εξυπηρέτηση των Δωδεκανησίων ακριτών.

Ο Δήμαρχος Αφάντου

Αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Αφάντου και σε σχέση με τις ενέργειες του δημάρχου Αφάντου κ. Σάββα Διακοσταματίου γι΄ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αφάντου αλλά και το σύνολο του δωδεκανησιακού λαού, σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμαρχος πέραν των συνεχών παρεμβάσεων του, στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, και στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (γραφείο Υπουργού) και απέστειλε τις υπ΄ αριθμ. πρωτ. 10144 – 7/12/2009 και 74 – 5/01/2010 επιστολές στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό της χώρας, για τις οποίες δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα απάντηση από την πολιτική ηγεσία.

Στις παραπάνω επιστολές αναφέρει:

Στην πρώτη επιστολή τονίζονται τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Από τον ημερήσιο τύπο ενημερωθήκαμε για το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στο Δήμο μας και να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή της χώρας.

Στο Κέντρο Νεοσύλλεκτων, η ίδρυση του οποίου είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό, παρουσιάζονται οι νέοι των ακριτικών νησιών του Νομού μας κατά το πρώτο στάδιο της θητείας τους.

Έτσι ανυψώνεται το ηθικό τόσο των στρατεύσιμων όσο και των οικογενειών τους, ενισχύεται το δέσιμο τους με τον Ελληνικό Στρατό αλλά βεβαίως επιτυγχάνεται και οικονομική τους ελάφρυνση, καθώς και τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η πληροφορία για την ενδεχόμενη μεταφορά του κέντρου έχει ήδη προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και των Δωδεκανησίων εν γένει.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το θέμα με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και δώσετε τέλος στις φήμες και πληροφορίες που ανησυχούν τον δωδεκανησιακό λαό όσον αφορά την υπόθεση αυτή.

Στη δεύτερη επιστολή αναφέρονται:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς παρότι είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Αφάντου θα συνεχίσει να λειτουργεί για τους λόγους που αναφέρονται στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 10144/7-12-2009 επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, πληροφορούμεθα σήμερα ότι το στρατόπεδο δεν θα υποδεχθεί την επόμενη ΕΣΣΟ μηνός Φεβρουαρίου, με ό,τι συνέπειες θα σημάνει αυτό για τη δωδεκανησιακή κοινωνία.

Παρακαλούμε όπως άμεσα επιληφθείτε του θέματος προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω κέντρου, το οποίο ιδρύθηκε για την εξυπηρέτηση των Δωδεκανησίων ακριτών.Τέλος συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ενεργό το κέντρο και καλεί τους όλους τους Δωδεκανήσιους να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή.Παρακαλούμε για τη δημοσίευση του παρόντος δελτίου τύπου στις στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας για την ενημέρωση των Δωδεκανησίων.

Μετά τιμής
Ο Δήμαρχος Αφάντου
Σάββας Διακοσταματίου

ΤΕΡΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ -http://www.idrasis.gr

Κλείνει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριτσών της Ρόδου;
Μετά την επιχειρησιακή αχρήστευση των αεροδρομίων Σκύρου και Καστελίου, σειρά φαίνεται να έχει για κλείσιμο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριτσών-Ρόδου, όπως προκύπτει από ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εκτός από τους εθνικούς – αμυντικούς σκοπούς που εξυπηρετούσε, παρείχε και συγκεκριμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όπως: βάση διαχείρισης για τις επιχειρήσεις διάσωσης του SUPER PUMA (που εκτελεί το 50% των αεροδιακομιδών από τα Δωδεκάνησα), βάση των αεροπορικών επιχειρήσεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα Δωδεκάνησα, και βάση για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο βουλευτής επίσης μεταφέρει το αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για συνέχιση της λειτουργίας του αεροδρομίου για την καλύτερη προστασία της περιοχής τους,

Ο κ. Κουβέλης στην ερώτηση του ανακινεί τις διαστάσεις εθνικοί-αμυντικοί σκοποί αλλά και προστασία, η οποία όπως φαίνεται ενέχει και την διάσταση της εθνικής κυριαρχίας. Γιατί όμως αγνοήθηκε η επιχειρησιακή αχρήστευση των αεροδρομίων Σκύρου και Καστελίου; Μήπως θεωρείται ότι δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησης των αεροδρομίων ή των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων όταν αυτά εξυπηρετούν εθνικούς – αμυντικούς σκοπούς;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube