Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Ιανουαρίου 2010

Σε θάνατο ο «Χημικός Αλί» για θηριωδία του καθεστώτος Σαντάμ κατά των Κούρδων

Σε θάνατο ο «Χημικός Αλί» για θηριωδία του καθεστώτος Σαντάμ κατά των Κούρδων

Ο διαβόητος ξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν γνωστός ως «Χημικός Αλί» καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών διά απαγχονισμού για το βομβαρδισμό με χημικά αέρια της κουρδικής πόλης Χαλάμπτζα το 1988, μία από τις χειρότερες θηριωδίες του ανατραπέντος ιρακινού καθεστώτος.

Θα εκτελεστεί διά απαγχονισμού.
Πρόκειται για την τέταρτη καταδίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εκδίδεται για τον Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ. Ο «Χημικός Αλί» έχει καταδικαστεί επίσης για την καταστολή της κουρδικής εξέγερσης, την επιχείρηση Ανφάλ (1987-1988) με 180.000 νεκρούς, καθώς και την καταστολή της σιιτικής εξέγερσης το 1991.

Η νεότερη καταδίκη έρχεται για τη θηριωδία στη Χαλάμπτζα του Ιράκ το 1988. Πέντε χιλιάδες Κούρδοι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο από τα χημικά αέρια με τα οποία ψέκαζαν επί πέντε ώρες την πόλη ιρακινά μαχητικά. Τα δηλητηριώδη αέρια στη Χαλάμπτζα ήταν η αιτία που πήρε ο Αλ-Ματζίντ το όνομα «Χημικός Αλί»…

Στη δίκη που διεξήχθη στη Βαγδάτη άλλοι αξιωματούχοι του καθεστώτος Σαντάμ, περιλαμβανομένου του πρώην υπουργού Αμυνας Σουλτάν Χασίμ αλ-Τάιε, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για συμμετοχή στη δολοφονία των Κούρδων της Χαλάμπτζα.ΝΕΑ

Halabja, Η σφαγή που η Δύση προσπάθησε να αγνοήσει
Χρειάστηκαν σχεδόν 22 χρόνια για Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ να κριθεί ένοχος από τους Ιρακινούς για την τέλεση μιας από τις χειρότερες σφαγές στη σύγχρονη ιστορία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube