Γενικά θέματα 18 Ιανουαρίου 2010

Αδιαφορεί το κράτος για το σπίτι του Κωστή Παλαμά;

Επί της ουσίας ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγει να απαντήσει στο τι σκοπεύει να κάνει το κράτος, επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Εκτός και αν δεν σκοπεύει να κάνει τίποτε. Ίσως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικές.Και οι διάφορες «πολιτιστικές» φιέστες στις οποίες ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή οι παχυλοί μισθοί κάποιων χρυσοκανθάρων, έχουν μεγαλύτερη σημασία, από την διατήρηση των εθνικών μας μνημείων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, το σπίτι του Εθνικού ποιητή, σίγουρα θα είχε αναδειχθεί.

Κάποιους μήνες πριν, από την εφημερίδα μας, είχαμε αναφερθεί στην προσπάθεια μιας ομάδας νεαρών, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί μέσα από την εκπομπή του κ. Χαρδαβέλλα, να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κράτους και της πολιτείας, στο ζήτημα της κατάστασης του σπιτιού, στο οποίο πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η σημερινή κατάσταση του σπιτιού, στην οδό Περιάνδρου 5, είναι λίγο καλύτερη σήμερα, λόγω της προσωπικής εργασίας αυτών των νεαρών.

Τουλάχιστον πια την πόρτα του σπιτιού του Κωστή Παλαμά, δεν κοσμούν… κόπρανα σκύλων, όπως παλιότερα.

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθειά τους, φαίνεται ότι κερδίζει δυναμική, καθώς λίγες ημέρες πριν, δόθηκε από τον Υπουργό Πολιτσμού κ. Γερουλάνο, απάντηση στην σχετική ερώτηση, που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης, Ηλίας Πολατίδης και Αθανάσιος Πλεύρης. Ρωτούσαν τότε, οι τρείς βουλευτές του ΛΑΟΣ, τον κύριο Γερουλάνο: κατ’ αρχάς, για ποιους λόγους δεν έχει γίνει η αναπαλαίωση και η συντήρηση της οικίας του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα;

Αλλά και το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο σας για την αποτροπή της κατάρρευσης του κτηρίου όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μέγιστος Εθνικός μας ποιητής;

ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

Η απάντηση του κ. Γερουλάνου είναι αλήθεια ότι είναι κάπως… διφορούμενη. Κατ’ αρχάς, ο υπουργός, επιβεβαιώνει το «στάτους» του σπιτιού στο οποίο πέθανε ο Κωστής Παλαμάς, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και την προστασία του από τις διατάξεις του νόμου.

Αμέσως μετά αναφέρεται στο αίτημα της «φερόμενης ιδιοκτήτριας» κ. Μαρίας Γεωργίου, η οποία ζήτησε την άρση χαρακτηρισμού του κτηρίου.Και η οποία απορρίφθηκε το 2004.

Αμέσως μετά όμως, ο κ. Γερουλάνος, σε μια δήλωση η οποία δεν τιμά καθόλου την χώρα που ανέδειξε τον Πολιτισμό, αλλά ούτε και το υπουργείο του οποίου ηγείται, μας λέει ότι «μετά από σχετική έρευνα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτσμού η απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του κτιρίου κρίθηκε ασύμφορη».

Προσπαθεί βέβαια, αμέσως μετά, να «χρυσώσει το χάπι» αναφερόμενος στην νομοθεσία, η οποία λέει ότι «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας».

Βέβαια δεν μας λέει, ποια υπηρεσία του Υπουργείου … ελέγχει την εφαρμογή αυτού του νόμου …Αλλά φυσικά το βάρος της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια του κάθε ιδιώτη, που μπορεί να έχει ή να μην έχει την οικονομική ιδιότητα να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τα εθνικά μας μνημεία.

Επί της ουσίας ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγει να απαντήσει στο τι σκοπεύει να κάνει το κράτος, επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Εκτός και αν δεν σκοπεύει να κάνει τίποτε. Ίσως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικές.

Και οι διάφορες «πολιτιστικές» φιέστες στις οποίες ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή οι παχυλοί μισθοί κάποιων χρυσοκανθάρων, έχουν μεγαλύτερη σημασία, από την διατήρηση των εθνικών μας μνημείων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, το σπίτι του Εθνικού ποιητή, σίγουρα θα είχε αναδειχθεί.

Αντ’ αυτού, εμείς το εγκαταλείπουμε. Ας ελπίσουμε, ότι κάποια δραματική αλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. Αλλιώς θα δούμε και αυτό το σπίτι, να γίνεται… μεζονέτα, ή μονοκατοικία με πισίνες, όπως έχει γίνει και με άλλους χώρους, ακόμη και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα.

Δημήτρης Παπαγεωργίου
elora.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube