REAL TIME |

Γενικά θέματα 7 Ιανουαρίου 2010

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ μέμφθηκε τον υπουργό της κυβέρνησής του Ντιμιτρόφ για τα σχόλια που έκανε για την Τουρκία.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μέμφθηκε σήμερα τον υπουργό της κυβέρνησής του Μπόζχινταρ Ντιμιτρόφ για τα πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με την Τουρκία και δήλωσε ότι το θέμα της αποζημίωσης για υπόθεση προσφύγων που χρονολογείται από το 1913 δεν συνδέεται με τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ

Την Τρίτη, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας για την αποζημίωση από την Τουρκία περισσότερων από 250.000 βουλγάρων προσφύγων από την ανατολική Θράκη το 1913 θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Η δήλωσή του προκάλεσε την οργή της ‘Αγκυρας και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε τη Σόφια να αποφεύγει τα σχόλια που μπορεί να βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Ο Μπορίσοφ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία αργότερα αυτόν το μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου, σημείωσε ότι η δήλωση του Ντιμιτρόφ δεν αντανακλά την επίσημη θέση της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο.
“Προειδοποίησα τον κ. Μποζχιντάρ Ντιμιτρόφ ότι οι δρόμοι μας θα χωρίσουν αν συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο”, δήλωσε ο Μπορίσοφ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BTV αργά χθες, Τετάρτη.
“Όταν ανακοινώνεις τέτοια πράγματα χωρίς να το έχουν συζητήσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο, δεν το κάνεις βάσει της ιδιότητάς σου ως ιστορικού ή εφόρου μουσείου.Εμπλέκεις άμεσα τον πρωθυπουργό και δημιουργείς πρόβλημα”, προσέθεσε.
Ο Ντιμιτρόφ, νυν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τις βουλγαρικές κοινότητες του εξωτερικού, είναι ιστορικός και πρώην έφορος του Βουλγαρικού Εθνικού Μουσείου.
Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Σόφια υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και ότι οποιαδήποτε διμερή θέματα, όπως αυτό της αποζημίωσης για τις περιουσίες των προσφύγων, δεν συνδέονται άμεσα με τη διεύρυνση της ΕΕ.
express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube