Γενικά θέματα 16 Ιανουαρίου 2010

Περί Μικρασιατικής Εκστρατείας

Ελευθέριος Β.
Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια όπου από την μεριά του πατέρα η καταγωγή ήταν από την Ανατολική Θράκη και από την μεριά της μητέρας από την Μικρά Ασία, συνειδητοποιώντας στην εφηβεία μου την «αριστερή θεώρηση» της ιστορίας της μικρασιατικής εκστρατείας συνάντησα μια τεράστια αντίφαση. Η αντίφαση ήταν οι ιστορίες που άκουγα απ’ τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, οι πιο συνειδητοποιημένοι σε βαθιά γεράματα, οι άλλοι που τα έζησαν σαν παιδιά, ήταν στην εποχή που εγώ ήμουν παιδί γέροι πλέον.

Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το τεράστιας σημασίας γεγονός δεν ήταν κάτι μακρινό. Ήταν κάτι που το έζησα και εγώ μέσα από τις αφηγήσεις για την φυγή με την ψυχή στο στόμα του προπάππου μου απ’ το Κάραγατς προς τον Άγιο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης ήδη το 1915 από τον φόβο των σφαγών και την επιστροφή του 1919 μαζί με τον Ελληνικό Στρατό όταν εξασφαλίστηκε η ασφάλεια στην περιοχή της Ανδριανούπολης. Αλλά μεγαλώνοντας είδα πως οι αφηγήσεις δεν είχαν την ίδια απήχηση σε ανθρώπους που διάλεξαν να φιλτράρουν τα τότε γεγονότα από πολιτικά φίλτρα της μεταπολίτευσης.
Έτσι στην αρχή δειλά και μετά ποιο ανοιχτά έγινε η μικρασιατική εκστρατεία, επεκτατικός πόλεμος που υπηρετούσε ιμπεριαλιστικά σχέδια και έπρεπε να γραφεί στην μνήμη μας σαν τέτοιος για να απορριφθεί και να προχωρήσουμε στην πολυπόθητη «φιλία των λαών»… Έλα όμως που η προσωπική εμπειρία δεν με άφηνε να το αποδεχτώ αυτό. Τελικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια απέρριψα την «αριστερή θεώρηση» αν και ακόμα διστάζω να αυτοχαρακτηριστώ ως «δεξιός» αλλά θεωρώ ότι πολιτική θεώρηση που δεν συμφωνεί με την αλήθεια καλύτερα να απορρίπτεται παρά να προσπαθούμε να αναπαράγουμε την αλήθεια στα καλούπια της κοσμοθεωρίας μας, όποια κι αν είναι αυτή.
Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει κάτι που οι τούρκοι το έχουν συνειδητοποιήσει πολύ καλά. Η αντιπαράθεση του ελληνισμού με τον τουρκισμό, ήταν, είναι και θα είναι αντιπαράθεση για την γη, το νερό, τον αέρα. Μην ψάχνεται για κοιτάσματα πετρελαίου και πολύτιμα ορυκτά. Η αντιπαράθεση είναι για την ύπαρξη την ίδια. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα «θερμή» αλλά να υπάρχει πάντα. Από εντάσεις, από συγκρίσεις. Φιλία δεν μπορεί να υπάρξει από την στιγμή που έχουμε διαφορετική θεώρηση του κόσμου και της ζωής. Ή λοιπόν αποδεχόμαστε το γεγονός και διαλέγουμε στρατόπεδο ή λέμε ανοησίες για «φιλίες των λαών» και δεν συμμαζεύεται…
Και στην τελική αν αυτή η άποψη είναι «ακραία»… ε, τότε ας με χαρακτηρίσουν οι άλλοι «ακραίο».-

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube