Γενικά θέματα 18 Ιανουαρίου 2010

Πεδίο μάχης… το πεδίο βολής της Λήμνου

Πεδίο μάχης… το πεδίο βολής της Λήμνου

Πεδίο… μάχης με την κυριολεκτική έννοια του όρου αναμένεται να μετατραπεί στο άμεσο μέλλον η περιοχή Φραγκοκέφαλο – Φαρακλά του δήμου Ατσικής στη Λήμνο, ένα σπάνιας ομορφιάς τοπίο, όπου κυριαρχούν άγνωστης γεωλογικής και οικολογικής αξίας πετρώματα, στα οποία φυτρώνουν πολλά είδη σπάνιας άγριας χλωρίδας (ορχιδέες, αγριοπανσέδες κ.ά.), σύμφωνα με καταγγελία του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας.

Όπως καταγγέλλουν οι Φίλοι του Βουνού, το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης μεγάλων εκτάσεων της περιοχής προκειμένου να επεκτείνει το ήδη υπάρχον στην περιοχή πεδίο βολής, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής, ανάστατοι από την εξέλιξη που έχει λάβει το θέμα, έχουν συγκεντρώσει πάνω από χίλιες υπογραφές διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο δήμος Ατσικής, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι μόνο έχει αντιταχθεί στην προοπτική αυτή, αλλά ανακάλεσε και την έγκριση που είχε παραχωρήσει με προηγούμενη απόφασή του στο υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να πραγματοποιούνται βολές στην περιοχή για δυο πενθήμερα το χρόνο.

Η ιστορία έχει ως εξής. Στη Λήμνο, όπως και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, δημιουργήθηκαν πολλά στρατόπεδα, ιδιαίτερα μετά την ένταση του 1974 με την Τουρκία. Εδώ και 10 χρόνια, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει λόγω της αποκλιμάκωσης της έντασης και της προσπάθειας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Η αποκλιμάκωση αυτή είχε μεταξύ των άλλων ως αποτέλεσμα και να αποσυρθούν από τη Λήμνο πολλές στρατιωτικές μονάδες.

Παρά τη διαμορφούμενη αυτή κατάσταση, το υπουργείο Άμυνας το προηγούμενο καλοκαίρι κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής Φαρακλών να καταθέσουν στη διοίκηση του στρατοπέδου αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησιών, προκειμένου να προβεί σε απαλλοτρίωση 1.517 εκατ. τετραγωνικών μέτρων έκτασης. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. Συγκέντρωσαν υπογραφές και το Δημοτικό Συμβούλιο Ατσικής συνεδρίασε στις 24 Αυγούστου του 2009. Ήταν δε τόση η αγανάκτηση, τόσο των κατοίκων, όσο και όλων των δημοτικών συμβούλων, ώστε όχι μόνο αποφάσισαν να αντιταχθούν στην απαλλοτρίωση με κάθε τρόπο, αλλά και να ανακαλέσουν και την άδεια που με προηγούμενη απόφαση είχαν παραχωρήσει στο Στρατό για την πραγματοποίηση βολών. Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας της περιοχής ενημέρωσαν το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου στην Αθήνα, διότι εκτός των άλλων η Λήμνος είναι υποψήφια για το Διεθνή Οικολογικό Βραβείο «Landscape of the year».

Να τονίσουμε εδώ ότι η περιοχή Φραγκοκέφαλο – Φαρακλά του δήμου Ατσικής είναι σπάνιας ομορφιάς τοπίο, όπου κυριαρχούν άγνωστης ακόμα γεωλογικής και οικολογικής αξίας πετρώματα, στα οποία φυτρώνουν πολλά είδη σπάνιας άγριας χλωρίδας (ορχιδέες, αγριοπανσέδες κ.ά.).

Όπως έγινε γνωστό, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων και του δήμου Ατσικής απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Άμυνας ζητώντας εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει διαδικασία διεθνοποίησης του προβλήματος μέσω της οργάνωσης «Friends of Nature».
http://www.agronews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube