REAL TIME |

Γενικά θέματα 16 Ιανουαρίου 2010

Νέος παίκτης στη γειτονιά

Νέος παίκτης στη γειτονιά

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ αρχίζει και δείχνει τη διάθεσή της να διαδραματίσει ρόλο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Η δυναμική της μάλλον πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση για πολλούς λόγους.

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Σόφια θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τουρκία, για τον εκτοπισμό 250.000 Βούλγαρων πολιτών από την Ανατολική Θράκη το… 1913. Η απάντηση της Άγκυρας ήταν ότι υπήρξαν και 2 εκατ. Τούρκοι που έφυγαν από τη Βουλγαρία την ίδια περίοδο. Η Σόφια δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς να δείχνει τις πιέσεις της Άγκυρας μέσω της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία. Το θέμα θυμίζει όμως κατά κάποιο τρόπο και την ελληνοτουρκική διαφορά στην ίδια περιοχή.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ έχει μπει επίσης δυναμικά και στην υπόθεση των Σκοπίων. Δηλώνει την πάγια βουλγαρική θέση ότι δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος και οντότητα, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, αν η ηγεσία τους συνεχίζει να έχει τις ίδιες διεκδικήσεις περί αποκλειστικής χρήσης του όρου Μακεδονία.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ έχει ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση και με τη Ρωσία για τους αγωγούς Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και γενικώς την ενεργειακή συνεργασία.

Η δυναμική της νέας πολιτικής της Σόφιας δείχνει ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε νέους συσχετισμούς στα Βαλκάνια. Δείχνει επίσης ότι καλώς η Αθήνα υποστηρίζει την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014, αλλά πρέπει να επισπεύσει τη νέα δική της πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση.

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν υπάρχει κάποια νέα πολιτική.

Του Σπύρου Σουρμελίδη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube