Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 21 Ιανουαρίου 2010

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Στη Χάγη η ελληνική απάντηση στην προσφυγή της ΠΓΔΜ

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Στη Χάγη η ελληνική απάντηση στην προσφυγή της ΠΓΔΜ

Κατατέθηκε χθες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το απαντητικό μνημόνιο (counter-memorial) της Ελλάδας στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ. Η κατάθεση έγινε από τους εκπροσώπους (agents) της Ελλάδας στην υπόθεση αυτή, πρέσβη Γεώργιο Σαββαΐδη και τη νομική σύμβουλο και προϊσταμένη του τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Μαρία Τελαλιάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ως νομικοί σύμβουλοι της Ελλάδας στην υπόθεση αυτή έχουν οριστεί τέσσερις επιφανείς αλλοδαποί διεθνολόγοι καθηγητές με μεγάλη εμπειρία στην υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον του ΔΔΧ. Επίσης, την ομάδα υποστήριξης πλαισιώνουν και έλληνες καθηγητές, διεθνολόγοι και ιστορικοί. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει ορίσει στην υπόθεση αυτή ως Ad Hoc δικαστή τον καθηγητή, ακαδημαϊκό, μέλος και πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου Εμμανουήλ Ρούκουνα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13.11.2008 η ΠΓΔΜ κατέθεσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) προσφυγή κατά της Ελλάδας, επικαλούμενη παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω της υποτιθέμενης αντίρρησης (objection) της Ελλάδας στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η επόμενη φάση της διαδικασίας θα είναι η προφορική ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων ενώπιον του δικαστηρίου.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

Στη Χάγη οι θέσεις Αθήνας
Στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε ορισθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Αθήνα κατέθεσε χθες το απαντητικό Μνημόνιο στην προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας. Η κατάθεση έγινε από τους εκπροσώπους της χώρας, μας πρέσβη κ. Γ. Σαββαΐδη και τη νομικό σύμβουλο και προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, κ. Μαρία Τελαλιάν. Η προσφυγή της ΠΓΔΜ, που έγινε τον Νοέμβριο του 2008, καταγγέλλει παραβίαση από τη χώρα μας του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τα Σκόπια επικαλούνται άσκηση βέτο από την Ελλάδα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι στο Βουκουρέστι δεν ασκήθηκε βέτο και ότι η απόφαση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, ελήφθη ομόφωνα.

Το περιεχόμενο του μνημονίου που κατέθεσε χθες η ελληνική πλευρά, όπως και το περιεχόμενο του μνημονίου που κατέθεσαν τα Σκόπια προ εξαμήνου παραμένουν εμπιστευτικά μέχρι την έναρξη της προφορικής διαδικασίας. Η πλευρά της ΠΓΔΜ θα ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ελληνικής τοποθέτησης και, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να απαντήσει γραπτώς εντός διαστήματος που θα ορισθεί από το δικαστήριο. Ανάλογη δυνατότητα θα έχει στη συνέχεια και η Ελλάδα και θα ακολουθήσει η προφορική διαδικασία

Αντίδραση των δημοσιογράφων στην ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του προέδρου Ιβανόφ
Την αντίδραση της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι οι θέσεις και απόψεις κάποιων δημοσιογράφων της χώρας, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ενισχύουν τα επιχειρήματα της Ελλάδας, στην προσφυγή της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

«Όταν υπάρχει μία διένεξη, η κάθε πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της με αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι κι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πολλά επιχειρήματα. Όπως ακούω, πολλά εξ αυτών θα είναι δηλώσεις δικών μας δημοσιογράφων, με τις οποίες διέδιδαν εικασίες και διοχέτευαν λανθασμένες πληροφορίες, τις οποίες η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί προς όφελός της. Η Ελλάδα το εκμεταλλεύεται αυτό, διότι εμείς βρισκόμαστε εκτός (σ.σ. των ευρωατλαντικών δομών), ενώ αυτή είναι μέλος και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να μας μπλοκάρει», δήλωσε χθες ο κ. Ιβάνοφ, σχολιάζοντας το απαντητικό μνημόνιο που κατέθεσε η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ κατηγόρησε, σήμερα, τον κ. Ιβάνοφ ότι τάσσεται μ’ αυτούς, οι οποίοι επιχειρούν να κατατάξουν τους δημοσιογράφους της χώρας σε «πατριώτες» και «προδότες».

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για απόπειρα πειθαναγκασμού του δημοσιογραφικού κόσμου στη Μακεδονία. Οι δημοσιογράφοι δεν εργάζονται προς όφελος κάποιας μεριάς, αλλά μεταδίδουν πληροφορίες και γεγονότα και έχουν το δικαίωμα να σχολιάζουν τις πολιτικές εξελίξεις», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ.

Αρκετοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές στην ΠΓΔΜ έχουν ασκήσει κριτική για ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας που σχετίζονται, έμμεσα ή άμεσα, με το ζήτημα της ονομασίας.

Κάποιοι άλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτές που υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης κατηγορούν αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, ότι «υποσκάπτουν» και «υπονομεύουν» τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube