REAL TIME |

Γενικά θέματα 27 Ιανουαρίου 2010

“Φέρτε μας ξένο ΥΠΟΙΚ”

του Χάρη Φλουδόπουλου

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που φαίνεται ότι νιώθουν οι Έλληνες εξαιτίας της παρουσίας της χώρας στη ζώνη του ευρώ, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας να εκφράζουν δυσπιστία απέναντι στις κυβερνήσεις και τα κόμματα και ταυτόχρονα να ζητούν να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις για την οικονομία από την Ε.Ε. και λιγότερες από την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμηνιαίου Ευρωβαρόμετρου, που διενεργείται σε 30 Ευρωπαϊκές χώρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, έξι στους δέκα Έλληνες ζητούν να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οικονομία (64%), τον ανταγωνισμό (64%), την καταπολέμηση του πληθωρισμού (59%), την καταπολέμηση της ανεργίας (57%), ενώ ακόμη και για ζητήματα που αφορούν το σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής όπως η φορολογία και οι συντάξεις, τέσσερις στους δέκα Έλληνες (43%) θεωρούν ότι θα πρέπει περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και λιγότερες στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα αυτά συνδυάζονται με την αυξημένη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Το 54% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση και το 52% το κοινοβούλιο. Τα συγκεκριμένα ποσοστά, ίσως επειδή η έρευνα πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές (23 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου), είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (65 και 63% αντίστοιχα για εθνική κυβέρνηση και κοινοβούλιο) και κατά πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο (75 και 67%). Επιπλέον 8 στους δέκα Έλληνες (81%) δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα.

Για την κατάσταση της οικονομίας οι Έλληνες εμφανίζονται από τους πιο δυσαρεστημένους και απαισιόδοξους στην Ε.Ε. Το 92% δηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά του για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το 78% για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες είναι 75 και 62% αντίστοιχα.

Απογοήτευση επικρατεί και για την τρέχουσα κατάσταση της απασχόλησης (94%), ενώ επτά στους δέκα δηλώνουν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει χειροτερεύσει την τελευταία πενταετία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώνονται και από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες στις αποφάσεις της Ε.Ε., θεωρώντας ότι μπορεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης (44% όταν στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό είναι 22%), ενώ έξι στους δέκα Έλληνες (58%) εκτιμούν ότι η εφαρμογή και χρήση του ενιαίου νομίσματος κατάφερε να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση (το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 41%).

Ως προς τις προβλέψεις για το 2010, τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει (38%), όπως και η εργασιακή κατάσταση (42%).

Στα αποκαλυπτικά αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με συνεντεύξεις σε 1000 άτομα, περιλαμβάνεται και η δυσπιστία που εκφράζεται από τους Έλληνες απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με εξαίρεση το ραδιόφωνο το οποίο εμπιστεύεται το 53%, οι Έλληνες εκφράζουν δυσπιστία σε ποσοστό 59% σε βάρος του τύπου, και σε ποσοστό 70% σε βάρος της τηλεόρασης, ενώ το ποσοστό για το διαδίκτυο είναι μικρότερο (49%).
capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube