Γενικά θέματα 21 Ιανουαρίου 2010

«Τα σταφύλια της οργής»

Η αμερικανική οικονομία αντιμετώπισε και «έλυσε»το αγροτικό ζήτημα πριν από περίπου ογδόντα χρόνια: τότε, ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκέντρωσης της γης στα χέρια ελαχίστων. «Τα σταφύλια της οργής» του Τζων Στάινμπεκ περιγράφουν την ατμόσφαιρα της επέλασης των τραπεζών και των πολυεθνικών κατά των μικροϊδιοκτητών γης. Σήμερα, η αμερικανική γεωργική παραγωγή είναι στα χέρια γιγάντιων πολυεθνικών που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.

Τα πράγματα στην Ευρώπη δεν εξελίχθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Φτάνει, ωστόσο, όπως φαίνεται η ώρα να εφαρμοστεί το αμερικανικό φιλελεύθερο παράδειγμα. Πίσω λοιπόν από τις ελληνικές αγροτικές κινητοποιήσεις που επικεντρώνονται στο αίτημα της συνέχισης της καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων, διακρίνεται η ουσία του πολιτικού προβλήματος που συνθέτει το αγροτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε (μέσος όρος των χωρών μελών της ΕΕ) το 2009 κατά 14% . Η πτωτική τάση έχει να κάνει και με μια μείωση της τάξης του 10% της συνολικής γεωργικής παραγωγής. Αν η τάση συνεχιστεί, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί ο χώρος αλλά και το κίνητρο για την ενίσχυση του μεριδίου των μεγάλων βιομηχανοποιημένων γεωργικών επιχειρήσεων.

Η ελληνική πραγματικότητα στον γεωργικό τομέα συμπληρώνεται από τις αποφάσεις της ΕΕ να περικόψει κατά 50% τις επιδοτήσεις από το 2013. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι από το 2013 ο αγροτικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί και κατακερματισμένες αγροτικές ιδιοκτησίες θα είναι πρόσφορες προς πώληση ή ενοικίαση σε γεωργικές βιομηχανοποιημένες επιχειρήσεις.

Είναι προφανές, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι εποχικές αλλά συνεχείς τα τελευταία χρόνια κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών, ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης, ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις…
topontiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube