Γενικά θέματα 15 Ιανουαρίου 2010

Το παραμύθι με την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής

Το παραμύθι με την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής


Του Γιάννη Λοβέρδου

Επικοινωνιακά και μόνον η προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που ήταν κατά γενική ομολογία αποτυχημένη, κατάφερε να πείσει πολλούς ότι η μοναδική της επιτυχία υπήρξε η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, που επέτρεψε να μειωθούν τα κόστη για το Δημόσιο. Η εντύπωση αυτή δεν είναι ακριβής.

Στην πραγματικότητα, το κόστος για το κλείσιμο της κρατικής Ολυμπιακής είναι τόσο μεγάλο, που αν το προσθέσουμε στο ποσό των χρημάτων, που δίδεται πλέον σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες για τις επιδοτούμενες γραμμές, επιβαρύνει το Δημόσιο περίπου όσο κι όταν η κρατική Ολυμπιακή λειτουργούσε.

Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση το κονδύλι για την εθελουσία έξοδο ορισμένων υπαλλήλων της παλιάς Ολυμπιακής, που βρήκαν εργασία σε άλλες εταιρίες, που ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια πρέπει να δοθεί μέσω ΟΑΕΔ, ο οποίος είναι σε κακά χάλια και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο δεν έχει ρευστό ούτε για να πληρώσει το επίδομα ανεργίας των επομένων ημερών. Πόσω μάλλον να πληρώσει το κόστος για την εθελουσία της Ολυμπιακής.

Κι αυτό είναι μόνον ένα μέρος του κόστους. Υπάρχει και το διαρκές κόστος, που προκύπτει από τους χιλιάδες παλιούς εργαζομένους, που τυπικά μετετάγησαν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς ουσιαστικό έργο, και συνεχίζουν, μέχρι της συνταξιοδοτήσεως τους να πληρώνονται με τους μισθούς, που έπαιρναν χωρίς να εργάζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δεκάδες έμπειροι και κατά γενική ομολογία ικανοί πιλότοι της παλιάς Ολυμπιακής. Των οποίων η αμοιβή όταν εργάζονταν έφθαναν ακόμα και τις 10 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Ούτε ένας εξ αυτών δεν έφυγε για να αναζητήσει εργασία στην Aegean η στη νέα Olympic Air. Και τούτο διότι οι αμοιβές, που τους δίδονταν ήταν χαμηλότερες από αυτές, που παίρνουν σήμερα από το δύσμοιρο Δημόσιο χωρίς να πράττουν το παραμικρό. Καθήμενοι στο σπίτι τους, πηγαίνοντας στο καφέ, κάνοντας εκδρομές η ταξίδια, οι παλιοί πιλότοι της Ολυμπιακής, ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα παίρνουν τα ίδια χρήματα που έπαιρναν όταν εργάζονταν για να πιλοτάρουν τα αεροπλάνα τους από το χρεοκοπημένο ελληνικό Δημόσιο. Ενώ ταυτόχρονα, οι ελληνικές αεροπορικές γραμμές δεν διαθέτουν πιλότους ανάλογης εμπειρίας κι ικανότητας κι αναγκάζονται να στραφούν σε αμφίβολης ικανότητας ξένους πιλότους.

Αυτό το αίσχος, ονομάστηκε “πετυχημένη αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής”, κι ο ανενημέρωτος πολίτης τόφαγε το παραμύθι, αφού προηγουμένως το είχαν καταπιεί τα μέσα κι οι δημοσιογράφοι για τους δικούς τους λόγους. Με αποτέλεσμα σήμερα, οι κυβερνώντες, που παρέλαβαν αυτή την παράλογη κατάσταση, να απαιτούν θυσίες από τους πολίτες.

Αλλά με ποιο ηθικό επιχείρημα μπορούν να ζητούν αυτές τις θυσίες όταν υπάρχουν Έλληνες, όπως οι πιλότοι της παλιάς Ολυμπιακής, οι συνταξιούχοι των 49 ετών από τον ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι στη Βουλή με τους 16 μισθούς ετησίως, οι προνομιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, τα golden boys του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που βγαίνουν στην σύνταξη σε νεαρά ηλικία με 250 χιλιάδες ευρώ ο καθένας στην τσέπη, που μας προκαλούν με την προνομιακή τους συμπεριφορά; Γιατί αυτοί να βολεύονται κι εμείς να κάνουμε θυσίες;

Με αποτέλεσμα, κακώς, πολλοί Έλληνες να πιστεύουν ότι υπάρχουν χρήματα, που δεν υπάρχουν, αλλά για να βολευόνται οι επιτήδειοι λίγοι εις βάρος των πολλών.

axiaplus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube