Weather Icon

Νέος αγωγός φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στο Ιράν!


Ο νέος αγωγός μειώνει τον έλεγχο της Ρωσίας στο αέριο της περιοχής, αλλά ταυτοχρόνως μειώνει τις ελπίδες της Δύσης να εκμεταλλευτεί εκείνη ένα μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν.

Νέα πτυχή άνοιξε χθες στη σκακιέρα του φυσικού αερίου, με τα εγκαίνια αγωγού που υπερδιπλασιάζει τις ποσότητες τις οποίες παραλαμβάνει το Ιράν από το Τουρκμενιστάν.

Ο νέος αγωγός έχει μήκος 30,5 χιλιόμετρα και αρχίζει από το Ντοβλέταμπατ, στο νοτιοανατολικό Τουρκμενιστάν, και καταλήγει στο διυλιστήριο του Κχανγκιράν, στο βορειοανατολικό Ιράν. Θα μεταφέρει έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο στο Ιράν, σε πρώτη φάση, αλλά στόχος είναι να φτάσει τα 12 εκατομμύρια κυβικά, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Τουρκμενιστάν. Είναι ο δεύτερος αγωγός που συνδέει τις δύο χώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πρώτος αγωγός εγκαινιάστηκε το 1997. Εχει μήκος 140 χιλιόμετρα και μεταφέρει περί τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το Τουρκμενιστάν είναι πλούσιο σε φυσικό αέριο και στην πραγματικότητα θέλει να εμπλουτίσει τους πελάτες του, για να μειώσει την εξάρτησή του από τη Μόσχα, την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την οποία έχει κληρονομήσει από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Ο νέος αγωγός μειώνει τον έλεγχο της Ρωσίας στο αέριο της περιοχής, αλλά ταυτοχρόνως μειώνει τις ελπίδες της Δύσης να εκμεταλλευτεί εκείνη ένα μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν.

Το Ιράν είναι δεύτερο σε αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο (υπολογίζονται σε 28.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), αλλά δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί, λόγω του εμπάργκο, που εμποδίζει τις επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι πρόεδροι των δύο χωρών πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τον αγωγό και μετά φόρεσαν γάντια και μαζί άνοιξαν τη στρόφιγγα για να γεμίσει ο αγωγός αέριο.

Θ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube