Weather Icon
Αφγανιστάν , Πακιστάν 23 Ιανουαρίου 2010

«Λάθος που εγκαταλείψαμε Αφγανιστάν, Πακιστάν τη δεκαετία του ’90» λέει ο Γκέιτς

«Λάθος που εγκαταλείψαμε Αφγανιστάν, Πακιστάν τη δεκαετία του ’90» λέει ο Γκέιτς

Τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν», όπως παραδέχθηκε, το Αφγανιστάν και διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Πακιστάν εξέφρασε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς από το Ισλαμαμπάντ όπου βρίσκεται, λέγοντας ότι επρόκειτο για «σοβαρό λάθος».

Δήλωσε ότι αυτή η «εγκατάλειψη» οδήγησε στην ενίσχυση της δύναμης των εξτρεμιστών μουσουλμάνων στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να ενισχύσει τις σχέσεις με το Πακιστάν, που έχουν πληγεί από το κύμα αιματηρών επιθέσεων των Ταλιμπάν και την ενίσχυση του αντιαμερικανικού κλίματος στη χώρα.

Πολλοί Πακιστανοί κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έφεραν την τρομοκρατία στη χώρα τους, εξωθώντας την Αλ-Κάιντα από την άλλη μεριά των συνόρων στο έδαφος του Πακιστάν και ότι «εγκατέλειψαν» τις δύο χώρες μετά την αποχώρηση του Κόκκινου Στρατού από το Αφγανιστάν το 1989.

«Ήμουν στην κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η Ρωσία έφυγε από την περιοχή και όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν και διέκοψαν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς με το Πακιστάν -ένα σοβαρό λάθος που οφείλεται σε μία πολιτική &#x5B…&#x5D καλών προθέσεων, αλλά κοντόφθαλμη» δήλωσε ο Ρ.Γκέιτς μπροστά σε κοινό στρατιωτικών στην Στρατιωτική Ακαδημία του Ισλαμαμπάντ.

Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τους Αφγανούς μουτζαχεντίν στον αγώνα τους εναντίον του σοβιετικού στρατού κατά τη δεκαετία του 1980, μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού του Πακιστάν.

Μετά την αναχώρηση των Σοβιετικών, το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο μέχρι την άφιξη των Ταλιμπάν στην εξουσία το 1996 και η Ουάσινγκτον διέκοψε τη χρηματοδότηση των πακιστανικών στρατιωτικών προγραμμάτων, εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ισλαμαμπάντ.

«Αυτό αμαύρωσε την εικόνα των ΗΠΑ στο Πακιστάν» και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την «προπαγάνδα» των εξτρεμιστών μουσουλμάνων, παραδέχθηκε ο Αμερικανός υπουργός.

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube