REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 20 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις των Αλβανών στην ΠΓΔΜ για τη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας

Αποχή και αντιδράσεις σε αλβανικά σχολεία για τη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την Α΄ τάξη του Δημοτικού.
Οι αλβανικής καταγωγής μαθητές της Α΄τάξης Δημοτικού απέχουν από τα μαθήματα σλαβομακεδονικής γλώσσας, τη διδασκαλία της οποίας εισήγαγε, ως υποχρεωτική, το υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους, που ξεκίνησε σήμερα.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας της ΠΓΔΜ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Αλβανών γονέων και όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στη χώρα, ενώ αλβανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις συγκέντρωσαν 14.000 υπογραφές και προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

Η σλαβομακεδονική γλώσσα, έως χθες διδασκόταν ως υποχρεωτική για τους μαθητές των εθνικών μειονοτήτων στην ΠΓΔΜ (Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι) από την Δ΄τάξη δημοτικού.

Εκπρόσωποι αλβανικών πολιτικών και κοινωνικών φορέων στην ΠΓΔΜ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιβάλει, ως υποχρεωτική, τη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την Α΄ Δημοτικού, για τους μαθητές των εθνικών μειονοτήτων, είναι αντισυνταγματική και αντιπαιδαγωγική.

«Οι Αλβανοί της Μακεδονίας μιλούν τη μακεδονική γλώσσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό δεν έχει να κάνει με την υποχρεωτική διδασκαλία της γλώσσας αυτής. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί οι Μακεδόνες, που δεν έχουν μάθει λέξη στα αλβανικά, ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα απ’ όσες μιλιούνται στη χώρα», υπογράμμισε η Ερμίρα Μεχμέτι, εκπρόσωπος Τύπου του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, «DUI».

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής.

«Η μακεδονική είναι η επίσημη γλώσσα όλης της επικράτειας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τα μέλη των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας από την πρώτη τάξη του δημοτικού», ανέφερε ο κ. Τοντόροφ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ακατανόητες» τις προτροπές πολλών δημάρχων, σε περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, για αποχή από το μάθημα διδασκαλίας της σλαβομακεδονικής γλώσσας, στην Α΄Δημοτικού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube