REAL TIME |

Γενικά θέματα 16 Ιανουαρίου 2010

Επίτροποι μαριονέτες του Μπαρόζο

Ανθρωποι «χωρίς προσωπικότητα» χαρακτηρίζονται τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Το απαύγασμα των δημοκρατικών διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρητικά θα έπρεπε να αποτελούν οι ακροάσεις των νέων επιτρόπων ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Οσοι όμως είχαν την υπομονή να ασχοληθούν κάπως πιο διεξοδικά, παρακολούθησαν ένα βαρετό ρεσιτάλ γενικολογίας και ασάφειας. Ακόμη και η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» σχολίασε με ειρωνική διάθεση τις «μαριονέτες του Μπαρόζο».

Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν οι 27 νέοι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους οποίους ο Βέρνερ Λάνγκεν, ο επικεφαλής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε- λίαν επιεικώς- ανθρώπους «χωρίς προσωπικότητα».

Η ελληνίδα επίτροπος, η κυρία Μαρία Δαμανάκη, δεν έχει ακόμη κριθεί, γιατί στις Βρυξέλλες θα καταθέσει την προσεχή Τρίτη, 19 Ιανουαρίου. Από τις ως τώρα καταθέσεις (επί τρίωρο απαντά ο κάθε επίτροπος για τον τομέα που του έχει εμπιστευθεί ο κ. Μπαρόζο), η εικόνα είναι απογοητευτική. Ουδείς ξεκαθάρισε τη θέση του σε φλέγοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η ένταξη της Τουρκίας, η αγροτική πολιτική και το Ενεργειακό. Υπήρξαν βέβαια και ευέλικτοι, κάποιοι μάλιστα στο έπακρον, όπως ο Χοακίν Αλμούνια της Ισπανίας ή ο Κάρελ Ζορζέτ ντε Γκουχτ του Βελγίου, που διακρίθηκαν για την ευγλωττία τους. Φωτεινές εξαιρέσεις. Οι υπόλοιποι, στον βασανιστικό (για το ακροατήριο) μαραθώνιο των 81 ωρών, περιορίστηκαν σε ανόητες φλυαρίες, «παπαγαλίζοντας» αυτά που είχαν μάθει στα άτυπα σεμινάρια που τους έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως γράφει η πολιτική επιθεώρηση «Der Spiegel», το λάιτ μοτίβ ήταν κάποιες στερεότυπες φράσεις: «να ξεπεράσουμε την κρίση», «με αναθέρμανση της οικονομίας», «με τα προσήκοντα μέτρα», «με τον κατάλληλο προγραμματισμό».

Από τα πυρά δεν γλίτωσε ούτε ο νέος γερμανός επίτροπος Γκύντερ Ετινγκερ, πρώην κυβερνήτης της ΒάδηςΒυρτεμβέργης. «Οποιος τον άκουσε να μιλάει κατάλαβε γιατί ο άνθρωπος αυτός έχει χάσει κάθε πολιτική υποστήριξη στον τόπο του. Οποιο κι αν ήταν το θέμα,έλεγε “το έχουμε σοβαρά υπόψη”,“είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας”,“θα επιδιώξουμε τη συναίνεση των εθνικών κυβερνήσεων” και πάει λέγοντας» τονίζει ο «Spiegel».

Τη μονοτονία έσπασε κάπως η υποψήφια επίτροπος της Βουλγαρίας Ρουμιάνα Γέλεβα, η οποία καίτοι απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε για τις φήμες που κυκλοφορούν στη χώρα της περί ανάμειξης του συζύγου της σε συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό το ξεπέρασε, αλλά βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν εθίγη το θέμα της εταιρείας της Global Consulting, περί του οποίου τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Τ ο «βεβαρημένο» βιογραφικό της κυρίας Γέλεβα προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου και υψώθηκαν οι τόνοι της φωνής, ιδίως όταν η Αντόνια Παρβάνοβα, συμπατριώτισσά της ευρωβουλευτής αλλά φιλελεύθερη, κατέθεσε στα πρακτικά κάποια στοιχεία της Εφορίας που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της υπουργού. Δυστυχώς ήσαν στη βουλγαρική γλώσσα και το ακροατήριο δεν μπόρεσε να βγάλει συμπέρασμα. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι επιμένει στην υποψηφιότητά της, στο παρασκήνιο πάντως περιμένει πανέτοιμος να την αντικαταστήσει, σε περίπτωση που απορριφθεί ο διορισμός της, ο νυν υφυπουργός Αμυνας Νικολάι Μλαντένοφ .

Οι 736 ευρωβουλευτές δεν έχουν δικαίωμα απόρριψης μεμονωμένων επιτρόπων, αλλά μόνο ολόκληρης της Επιτροπής και του προέδρου της. Αυτό το καταλυτικό βέτο είναι η παράμετρος που οδηγεί τον κ. Μπαρόζο σε συμπόρευση με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς είναι προτιμότερο να αντικαταστήσει κάποιους αμφιλεγόμενους συνεργάτες του παρά να χάσει τη δουλειά του.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube