Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Ιανουαρίου 2010

«Οχι» στο δικαίωμα ψήφου μεταναστών

«Οχι» στο δικαίωμα ψήφου μεταναστών

Δίχως δικαίωμα ψήφου θα παραμείνουν οι μετανάστες στη Γαλλία ενόψει των περιφερειακών εκλογών, καθώς η κυβέρνηση της χώρας απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, ύστερα από σχετική εισήγηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Παιδείας, Λικ Σατέλ, ξεκαθάρισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου των ξένων» για τις επικείμενες εκλογές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το δικαίωμα ψήφου συνδέεται με την υπηκοότητα».

Το ζήτημα επανήλθε στη δημοσιότητα ύστερα από πρόταση νόμου που κατέθεσε η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, υπέρ του δικαιώματος ψήφου σε αλλοδαπούς που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών δεν παρέλειψε μάλιστα να υπενθυμίσει ότι υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες είχε ταχθεί και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με παλαιότερες δηλώσεις του.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης αντέτεινε ωστόσο ότι το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται ακόμη να εντάξει μια τέτοια μεταρρύθμιση στο πρόγραμμα της θητείας του, κρίνοντας ότι δεν έχει έρθει η ώρα για κάτι τέτοιο. Στη Γαλλία εκτιμάται ότι ζουν περισσότεροι από 5,5 εκατ. μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από την Αφρική και την Κίνα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube