Weather Icon

5 πράκτορες της CIA αναζητούν το αρχείο του Belavi στην Τουρκία

5 πράκτορες της CIA αναζητούν το αρχείο του Belavi στην Τουρκία

Η Δάφνη Μπαϋράκ, σύζυγος του Ιορδανού αυτόχειρα που σκότωσε επτά πράκτορες της CIA στο Αφγανιστάν

Πέντε πράκτορες της CIA αναζητούν στην Κωνσταντινούπολη το αρχείο του Ιορδανού βομβιστή αυτοκτονίας Μπελαβί (Doktor Humam Halil Ebu Mulal El Belavi), που προκάλεσε το θάνατο επτά στελεχών της αμερικανικής υπηρεσίας, όταν πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε στο σώμα του.
Ο Μπελαβί ήταν παντρεμένος με την τουρκάλα δημοσιογράφο, Δάφνη Μπαϋράκ (Defne Bayrak) η οποία χθες ανακρίθηκε από Τούρκους αξωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη. Πριν την ανάκριση προηγήθηκε κοινή σύσκεψη πέντε αξιωματούχων της CIA με τους Τούρκους αξιωματούχους της Αντιρομοκρατικής, στην οποία συζητήθηκαν οι ερωτήσεις που θα έπρεπε να απευθύνουν στη σύζυγο του Ιορδανού αυτόχειρα.
Ο Ιορδανός γιατρός, που ανήκε στην Αλ-Κάιντα, στρατολογήθηκε από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να διεισδύσει στά άδυτα της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης και να προσφέρει πληροφορίες στη CIA. Ο Μπελαβί, όμως, παρέμεινε πιστός στην οργάνωση και σε μια επίσκεψη σε βάση όπου στεγαζόταν γραφείο της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, στο Αφγανιστάν, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά στελεχών της CIA και του Ιορδανού συνδέσμου-χειριστή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, οι Αμερικανοί πράκτορες αναζητούν το αρχείο του Μπελαβί στα σπίτια που έμεινε, όσον καιρό διέμενε στην Κωνσταντινούπολη είτε ως φοιτητής, είτε με την τουρκάλα σύζυγό του.
Ο Μπελαβί σπούδασε ιατρική στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με την Δάφνη, την οποία και νυμφεύθηκε.
Οι έρευνες των Αμερικανών και των Τούρκων επικεντρώνονται στις επαφές που είχε ο Μπελαβί το διάστημα που διέμενε στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας πιθανούς Τούρκους στρατολόγους, καθώς και αρχείο που είναι πιθανόν να διατηρούσε σε κάποιο από τα πέντε σπίτια που άλλαξε το διάστημα της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπελαβί είχε νοικιάσει σπίτια στις συνοικίες Fatih, Bağcılar, Üsküdar, Kağıthane και Beylikdüzü.
Να σημειωθεί ότι στη συνοικία Φατίχ, μία από τις περιοχές όπου διέμενε ο Μπελαβί, βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συνοικία αυτή, το τουρκικό κράτος σκόπιμα έχει κατευθύνει να κατοικήσουν φανατικοί μουσουλμάνοι, για να δημιουργήσουν ασφυκτικό κλίμα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και στο ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τέλος, προβληματισμό έχει προκαλέσει η δήλωση που έκαεν η Δάφνη στα τουκρικά ΜΜΕ, αμέσως μετά την ανάκρισή της. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Δάφνη δήλωσε:
“Είμαι περήφανη για το σύζυγό μου, τον αγαπώ πολύ. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει πράκτορας των Αμερικανών, γιατί τους μισούσε. Ο σύζυγός μου ήταν ένας τόσο μεγάλος πολεμιστής, που έκανε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube