Weather Icon
Ανακοινώσεις , Πρόσωπα 18 Δεκεμβρίου 2009

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Δίκτυο – Φάκελος Siemens» του Τ. Τέλλογλου

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Δίκτυο – Φάκελος Siemens» του Τ. Τέλλογλου


Το βιβλίο «Το Δίκτυο – Φάκελος Siemens», του δημοσιογράφου – συγγραφέα Τάσου Τέλλογλου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Θεσσαλονίκης.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι η ονομασία που οι γερμανικές ανακριτικές αρχές έχουν δώσει στο σχετικό φάκελο, με τον οποίο διερευνάται η ανάμιξη 100 περίπου ατόμων στη γνωστή υπόθεση αθέμιτου χρηματισμού ανώτατων κρατικών λειτουργών, πολιτικών προσώπων και κομμάτων σε διάφορες χώρες, μέσω ενός πολυπλόκαμου συστήματος υπεράκτιων, εικονικών και πραγματικών εταιριών, ώστε να επιτυγχάνεται προνομιακή μεταχείριση της εταιρίας σε διαγωνισμούς για προμήθειες του δημοσίου.

Για το πόνημα του συγγραφέα, για το οποίο «χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια δημοσιογραφικής έρευνας, σε Ελλάδα, Γερμανία και Λιχτενστάιν, χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, εκατοντάδες ώρες συζητήσεων με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης των «μαύρων» ταμείων και τους συνηγόρους τους, εισαγγελείς και αστυνομικούς», μίλησαν, ο συγγραφέας, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης, ο επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

Ο Τάσος Τέλλογλου επισήμανε ότι κύριο μέλημά του ήταν να παρουσιάσει τα περιστατικά, στις διαφορετικές εκδοχές τους, μιλώντας με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης και σταθμίζοντας κάθε φορά με προσοχή, τις ξεχωριστές μαρτυρίες.

«Ο Χριστοφοράκος π.χ. στην Ελλάδα (στις ελληνικές αρχές) είπε ότι δεν ξέρει τίποτε, όταν όμως πήγε στην κ. Μπόιμλερ (στη γερμανική δικαιοσύνη) και ήθελε να πάρει μια εξαγοράσιμη ποινή και να φύγει, είπε: «ναι έδωσα χρήματα, να στα πω κ.τ.λ.» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Τέλλογλου.

Πρόσθεσε, ότι για ανάλογες περιπτώσεις παράνομου χρηματισμού κρατικών παραγόντων από την γερμανική εταιρία, «σε Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, δεν υπήρξε ούτε προανάκριση». Αντίθετα, ουσιαστικότερη είναι η δικαστική εξέλιξη στη Νιγηρία, όπου υπήρχε ένδειξη χρηματισμού φυσικού προσώπου και στη Νορβηγία, όπου στοιχεία παρείχε πρώην σημαίνων στέλεχος της εταιρίας. Στη Γερμανία, τέλος, οι δίκες συνεχίζονται, ενώ στην Ελλάδα «η υπόθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στο ακροατήριο και ως εκ τούτου, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για τους υπόπτους (42-43 άνθρωποι)». Εκτίμησε πάντως, ότι «με την εξέλιξη της ανάκρισης ο κύκλος των υπόπτων θα μικρύνει», υποστηρίζοντας ότι έως τώρα υπήρξε «πλημμελής» δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Για «απέραντη εξοργιστική πολιτική υποκρισία, των κομμάτων, των φορέων δύναμης, των συνταγματολόγων» και «της κοινής γνώμης», που «εθίστηκε» να θεωρεί «λογικό και «αυτονόητο», τον «παράνομο χρηματισμό ανώτατων κρατικών λειτουργών» μίλησε ο Αντώνης Μανιτάκης. Ο κ. Μανιτάκης, με αφορμή το βιβλίο, υποστήριξε ότι η σύγκριση μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης «είναι συντριπτική σε βάρος του δευτέρου», υποστήριξε ότι «η δικαιοσύνη κωλυσιέργησε, αδράνησε» και «δεν τόλμησε να κάνει το καθήκον της», μιλώντας για «τάση δουλοπρέπειας, υποταγής του δικαστικού μας συστήματος έναντι της πολιτικής εξουσίας». Υποστήριξε τη θεσμική κατοχύρωση της χρηματοδότησης των κομμάτων «με πλήρη διαφάνεια», ενώ άσκησε κριτική και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Δικαστικοποιήσαμε την υπόθεση και χάσαμε την ουσία. Μια αναθεώρηση χρειάζεται το άρθρο 86. Την κατάργησή του. Να διώκονται (οι πολιτικοί), όπως όλοι οι πολίτες. Αυτό, όμως προϋποθέτει μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, που θα έχει την τόλμη, να αναλάβει τις ευθύνες της» τόνισε ο κ. Μανιτάκης.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι «ο συγγραφέας βάζει ηθικά διλήμματα, όρια ανοχής, όρια ηθικής πολιτικών, χωρίς ο στόχος του να είναι να αποδώσει ευθύνες, δεν είναι δικαστής και ότι αποκαλύπτεται η αλήθεια χωρίς αλατοπίπερο».

Τέλος, ο κ. Τζίμας επισήμανε ότι η δουλειά του κ. Τέλλογλου «αποτελεί υπόδειγμα δύσκολης ερευνητικής δημοσιογραφίας, που σπανίζει στις μέρες μας», υπογραμμίζοντας ότι «απλοποιεί και περιγράφει με κατανοητούς όρους ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα διαπλοκής», μέσα «από την αποκάλυψη της δράσης των πρωταγωνιστών της υπόθεσης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube