Γενικά θέματα 18 Δεκεμβρίου 2009

S&P: «Άλυτες οι ελληνικές δημοσιονομικές προκλήσεις λόγω εφησυχασμού»

S&P: «Άλυτες οι ελληνικές δημοσιονομικές προκλήσεις λόγω εφησυχασμού»


Του ανταποκριτή στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού
Στον εφησυχασμό προηγούμενων κυβερνήσεων λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποδίδει ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s Μάρκο Μρσνικ την παρούσα κατάσταση στα δημοσιονομικά της χώρας. Ο Σλοβένος επικεφαλής του Sovereign Risk Group της S&P για την Ελλάδα εξηγεί μιλώντας στο kathimerini.gr τι τον οδήγησε στην απόφαση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας:

Η ελληνική κυβέρνηση θα έλεγε ότι θα μπορούσατε να περιμένετε λίγο και καιρό ακόμα μέχρι να δείτε πώς προχωρά η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Γιατί λοιπόν αποφασίσατε την υποβάθμιση και γιατί αυτή τη χρονική στιγμή;
«Ενώ βεβαίως χαιρετίζουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, βρήκαμε ότι στην παρούσα φάση δεν καλύπτει επαρκώς τα εκκρεμή ζητήματα και προκλήσεις, ιδίως στον τομέα των πρωτογενών δαπανών, όπως κυρίως οι μισθοί του δημοσίου και επίσης αυτό που βλέπουμε ως ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν έχει υποστεί μεταρρυθμίσεις και μία σίγουρα δύσκολη κατάσταση στο σύστημα παροχής υγείας. Τώρα, εκτός από αυτό πρέπει να παραδεχτούμε ότι η τροχιά του χρέους έχει μεταβληθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας και την προηγούμενη αξιολόγησή μας, τον περασμένο Ιανουάριο, στις αρχές του έτους. Αυτοί ήταν οι κύριοι παράγοντες που μας οδήγησαν στην υποβάθμιση σε ΒΒΒ+ και στο καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές επιπλοκές (CreditWatch negative)».

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που αναμένατε ή επιθυμούσατε να δείτε από την ελληνική κυβέρνηση;
«Αν και ασφαλώς είδαμε μια σειρά μέτρων στη λίστα [εξαγγελιών του πρωθυπουργού], οι λεπτομέρειες αυτών των μέτρων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί στο βαθμό που να είναι σαφές τι μπορεί να περιμένουμε από την εφαρμογή τους. Επιπλέον, αυτό που εντοπίσαμε ως ανησυχία ήταν ότι υπήρχαν αυξανόμενοι κίνδυνοι για την εφαρμογή των μέτρων λόγω του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος που θα παραταθεί και στο νέο έτος και το οποίο θα μπορούσε επίσης να εντείνει πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις».

Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σας αναφορικά με την Ελλάδα, πότε θα πρέπει να περιμένουμε μία νέα πρωτοβουλία από την υπηρεσία σας; Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι είναι σίγουρη πως σε λίγους μήνες οι αγορές και οι επενδυτές θα δουν ότι τα μέτρα μπορούν να είναι επιτυχή. Τι θα συμβεί λοιπόν τότε, αν γίνει κάτι τέτοιο;
«Ασφαλώς αν το πρόγραμμα τεθεί σε εφαρμογή με επιτυχία, τότε θα άρουμε αυτό το καθεστώς παρακολούθησης, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση που έχουμε κάνει και το τωρινό επίπεδο. Αντίθετα, αν το πρόγραμμα προσαρμογής καθυστερήσει ή αν υπάρξουν παρεκκλίσεις από την οδό του προϋπολογισμού που καταρτίζει το υπουργικό συμβούλιο, οι οποίες θα μπορούσαν για παράδειγμα να προκύψουν για πολιτικούς λόγους ή από κοινωνικές πιέσεις, τότε αυτό ασφαλώς θα σήμαινε πρόσθετες αρνητικές πιέσεις στην αξιολόγηση της οικονομίας».

Ποιο είναι λοιπόν το χρονικό όριο που θέτετε ώστε να δείτε πώς θα προχωρήσετε σε σχέση με την ελληνική οικονομία;
«Όπως αφήσαμε να εννοηθεί από τη δήλωσή μας με την οποία επήλθε η υποβάθμιση, περιμένουμε να δούμε να συντελείται πρόοδος τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες. Θα παρακολουθούμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες στον προϋπολογισμό κατανοώντας φυσικά ότι το οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί προβλήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, γι’ αυτό ακριβώς νομίζω ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πρόκειται να είναι μία σημαντική ένδειξη του πόσα πολλά θα κάνει πραγματικά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις».

Επηρεάζει καθόλου την κρίση σας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και ότι έστω και αν δεν υπάρχει μία τόσο κατηγορηματική τοποθέτηση υπονοείται ότι μπορεί να βασίζεται στις εγγυήσεις των εταίρων της;
«Αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι πως είναι θετικό ότι η χώρα έχει επιτύχει μία σχετικά υψηλή οικονομική ευημερία και η συμμετοχή στη νομισματική ένωση σίγουρα βοηθά σε αυτό, καθώς συνεχίζει να παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον ισοτιμιών. Παρόλα αυτά, την ίδια ώρα η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί πως ίσως έχει οδηγήσει προηγούμενες κυβερνήσεις σε μια συμπεριφορά εφησυχαστική σε ό,τι αφορά την επίλυση των δημοσιονομικών προκλήσεων. Ως εκ τούτου η κατάσταση όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανισορροπίες έχει φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε. Μπορεί κανείς, όσο αφορά την ερώτησή σας, να αμφιβάλλει για το κατά πόσο η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι πράγματι θετική. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα με αυτούς τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες αν δεν ήταν μέλος της ΟΝΕ δε θα ωφελούταν, θα είχε σημαντικά χαμηλότερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της σε σχέση με την τωρινή».
www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube