Γενικά θέματα 24 Δεκεμβρίου 2009

Στρατηγική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας η στήριξη της Finansbank

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της νέας διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται η Finansbank στην Τουρκία, με ειλημμένη την απόφαση η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος επένδυση της Εθνικής να υποστηριχθεί περαιτέρω σημαντικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης επέστρεψε χθες από διήμερη επίσκεψη στα γραφεία της Finansbank στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το πρώτο ταξίδι του διδύμου Ράπανου – Ταμβακάκη στο εξωτερικό την πρώτη εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων τους στην Εθνική Τράπεζα, ήταν στη Finansbank και μάλιστα με τη συνοδεία του απερχόμενου προέδρου της ΕΤΕ κ. Τ. Αράπογλου προκειμένου να δοθεί το σήμα της συνέχειας της διοίκησης στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Finansbank έχει φτάσει να συμβάλει το 1/3 των κερδών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Στο εννεάμηνο του 2009, παρά τις αυξημένες προβλέψεις που ανήλθαν σε 173 εκατ. ευρώ από μόλις 49 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008, τα καθαρά κέρδη της Finansbank αυξήθηκαν κατά 12%, στα 332 εκατ. ευρώ.

Η επίδοση αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι υπερβαίνει τις προ κρίσης επιδόσεις της Finansbank, σε μία περίοδο όπου η οικονομία της Τουρκίας αντιμετώπισε ακραίες πιέσεις ύφεσης, και είναι αποτέλεσμα της κατά 35% αύξησης των οργανικών κερδών προ προβλέψεων της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι αύξηση κατά 24% καταγράφηκε στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα της τράπεζας, το οποίο ανήλθε στο 9μηνο του 2009 σε 694 εκατ. ευρώ και κατά 3% στα έσοδα από προμήθειες που ανήλθαν σε 193 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, παρά την κάμψη της ζήτησης για νέες πιστώσεις διεθνώς, η Finansbank παρουσίασε αύξηση των χορηγήσεων. Αυτή τη στιγμή οι συνολικές χορηγήσεις της ξεπερνούν σε ευρώ τα 11 δισ., σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 8%. Σημειωτέον ότι το γ΄ τρίμηνο του 2009 με τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας, οι χορηγήσεις της Finansbank αυξήθηκαν κατά 5% σε ένα μόλις τρίμηνο.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής προοπτικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 27% ετησίως (στα 5,8 δισ. ευρώ το 9μηνο). Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, οι οποίες αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 27% και 37% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της Finansbank στο 10,9% στη στεγαστική πίστη και στο 7,5% στην καταναλωτική. Οσο για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις ξεπερνούν τα 5,8 δισ. ευρώ.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Finansbank έχει επηρεαστεί από την οικονομική συγκυρία με αποτέλεσμα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε 5,3% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι νέες επισφάλειες θα βαίνουν μειούμενες.

Ιδιαίτερη έμφαση, τέλος, θα δώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα προκειμένου η πιστωτική επέκταση να χρηματοδοτείται από τις εγχώριες καταθέσεις. Σημειώνεται ότι η μέχρι στιγμής αύξηση των καταθέσεων σε ντόπιο νόμισμα κατά 10% έχει ως αποτέλεσμα η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 136%, εξέλιξη θετική αν ληφθεί υπόψη ότι το υπερβάλλον ύψος χορηγήσεων χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές (εκτός ομίλου ΕΤΕ) με λήξεις που εκτείνονται ως το 2013.

Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube