Γενικά θέματα 8 Δεκεμβρίου 2009

Επίσκεψη Βενιζέλου στην Κύπρο

Επίσκεψη Βενιζέλου στην Κύπρο

Στόχος της επίσκεψης είναι η βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου που αφορά τον κοινό επιτελικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, τους εξοπλισμούς, τις ασκήσεις και τη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Oλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μ. Κυπριανού πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. «Ακόμα κι αν τα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και αυτόνομα, και μπορεί, τόσο μονομερώς όσο και με φίλους, να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις», προειδοποίησε.

Την κρίσιμη αυτή περίοδο για το Κυπριακό και την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο, συνοδευόμενος από διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Ο υπουργός Αμυνας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια , θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων, θα επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ και θα συμμετάσχει στην κυπριακή Βουλή σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Αμυνας των δύο χωρών.

Στόχος της επίσκεψης είναι η βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου που αφορά τον κοινό επιτελικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, τους εξοπλισμούς, τις ασκήσεις και τη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στις συνθήκες εγγυήσεως του 1960 τις οποίες χαρακτηρίζει «αναχρονιστικές» και αναφέρει ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να αναζητείται στο Λονδίνο, την Αθήνα, την Αγκυρα ή την Ουάσιγκτον, αλλά στη Λευκωσία.

Η λύση τόνισε πρέπει να ξεκινά από την αναγνώριση της Κύπρου και από το γεγονός ότι αυτή είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και άρα ισότιμος εταίρος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Η Λευκωσία αναμένει στο μεταξύ με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube