Γενικά θέματα 15 Δεκεμβρίου 2009

Εκτιμήσεις Έλληνα Πρέσβη στην Αμερική

«Σε περίπτωση που η Τουρκία γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα περισσότερα από τα μεταξύ μας προβλήματα, θα λυθούν την αμέσως επόμενη μέρα και χωρίς καν να χρειαστεί διαπραγμάτευση. Τα προβλήματα στο Αιγαίο (Ege), ας πούμε. Όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, τα σύνορα θα καταργηθούν, επομένως δεν θα απομείνει και πρόβλημα».

Ο Βασίλης Κασκαρέλης θεωρεί πως η ένταξη της Τουρκίας θα βοηθήσει στην επίλυση των διμερών προβλημάτων «Μεγάλο μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν ανάμεσα σε Αγκυρα (Ankara) και Αθήνα, θα λυθούν χωρίς αμφιβολία την επομένη της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Βασίλης Κασκαρέλης.Ο Κασκαρέλης στην ομιλία που έκανε στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η ένταξη της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα είπε τα παρακάτω:

«Σε περίπτωση που η Τουρκία γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα περισσότερα από τα μεταξύ μας προβλήματα, θα λυθούν την αμέσως επόμενη μέρα και χωρίς καν να χρειαστεί διαπραγμάτευση. Τα προβλήματα στο Αίγαιο(Ege), ας πούμε. Όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, τα σύνορα θα καταργηθούν, επομένως δεν θα απομείνει και πρόβλημα».

Πάντως, σε αντίθεση με τις δηλώσεις αυτές του Έλληνα Πρέσβη, η στάση που τηρούν η Ελλάδα και η Κύπρος εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά από την ένταξη της Τουρκίας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – TRT

Ο Κασκαρέλης παρέθεσε τα θέματα του Αιγαίου Πελάγους, ως παράδειγμα, λέγοντας, «Όταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, θα εξαφανιστούν τα σύνορα και, ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.”

Η δήλωση του Κου Κασκαρέλη έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την δήλωση του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, στην οποία ο Δημήτρης Δρούτσας είπε η Τουρκία έχει μια θέση στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία δεν θα είναι η σημερινή, ουτε μια Τουρκία που παίζει με την σκέψη της στο οθωμανικό παρελθόν

Ο Κος Κασκαρέλης είπε ότι ήταν ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ “Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενταξη δεν θα είναι μόνο όφελος της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και προς οφελος όλης της Ευρώπης», είπε.

Ο Κος Κασκαρέλης είπε οτι στάση του δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει την ένταξη μιας χώρας που αγνόησε τους κανόνες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Οποιος Θέλει να γίνει , θα πρέπει να τηρεί και τους κανόνες.”

hurriyetdailynews.com

trtgreek.com

*Με την επιφύλαξη τυχόν λάθους κατά την μετάφραση

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ)
Ο πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ μιλάει για “εξαφάνιση συνόρων άρα και προβλημάτων” με την Τουρκία! 16-12-2009 08:32:06

Οπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία» (Anatolu Ajansi) ο πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ Βασίλης Κασκαρέλης δήλωσε πως: «Την μέρα που η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τότε όλα τα προβλήματα μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας θα λυθούν» και προς επίρρωση των επιχειρημάτων του προχώρησε «ένα βήμα παραπάνω» λέγοντας: « Όταν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε. τότε τα σύνορα θα εξαφανιστούν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον και προβλήματα».

Αν φυσικά η είδηση του πρακτορείου «Ανατολία» ευσταθεί, τότε δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, μιας και ο διπλωμάτης που έκανε αυτές τις δηλώσεις δεν είναι ο οποιοσδήποτε αφού εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε μια υπερδύναμη και αφετέρου γίνονται λίγο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα που είχε επικρίνει έντονα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τον σεβασμό των συνόρων από την τουρκική Αεροπορία, στρατηγική που δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει.
Ισως η εισδοχή της Αγκυρας στην ΕΕ να «μειώσει» τις ελληνικές αναχαιτίσεις μιας και θα γίνει-σύμφωνα με τον πρέσβη-το Αιγαίο «κοινή θάλασσα» και οι Τούρκοι θα εισέρχονται σε… “οθωμανικά” εδάφη…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube