Γενικά θέματα 9 Δεκεμβρίου 2009

Σε ρόλο ρυθμιστή ξανά οι δικαστές στην Αγκυρα

Σχεδόν ομόφωνα συμφωνούν οι Τούρκοι αναλυτές για τη «στενή σχέση» μεταξύ του ΡΚΚ και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας. Προειδοποιούν όμως ότι τυχόν απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος θα οδηγήσει σε…χάος.

Σε κλίμα έντασης και κοινωνικής αναταραχής ξεκίνησε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας τη συζήτηση για την απαγόρευση της λειτουργίας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Πρόκειται για μία διαδικασία που θα μονοπωλήσει – για τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου – το ενδιαφέρον των πολιτικών αλλά και οικονομικών κύκλων στη χώρα, καθώς τυχόν απόφαση υπέρ της απαγόρευσης της λειτουργίας του DTP θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το ΡΚΚ, πλήττοντας την πολιτική σταθερότητα και άρα θα αυξήσει το πολιτικό ρίσκο, αποθαρρύνοντας τους ξένους επενδυτές.

Εν ολίγοις, αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει να κηρύξει παράνομο το φιλοκουρδικό κόμμα, θα «αποφασίσει» παράλληλα να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις μεταρρυθμίσεις για το Κουρδικό Ζήτημα που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και να καταδικάσει εκ προοιμίου την απόπειρα του οικονομικού επιτελείου να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Η προσφυγή για την απαγόρευση της λειτουργίας του DTP κατατέθηκε από τον Εισαγγελέα Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, ο οποίος απαριθμεί συνολικά 141 κατηγορίες εναντίον του κόμματος, με κυριότερες βεβαίως τις διασυνδέσεις με το ΡΚΚ και την απειλή στην ενότητα του κράτους.

Για να κηρυχθεί το κόμμα παράνομο, όπως άλλα εννέα φιλοκουρδικά κόμματα στο παρελθόν, πρέπει επτά από τους ένδεκα δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου να συμφωνήσουν με τις κατηγορίες του Γιαλτσίνκαγια. Από πλευράς του, το DTP απαντά στο κατηγορητήριο επισημαίνοντας ότι δεν διατηρεί οργανικές σχέσεις με το ΡΚΚ.

Ο αρχηγός του κόμματος, Αχμέτ Τουρκ, μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν το DTP τεθεί εκτός λειτουργίας και οι 21 βουλευτές του θα παραιτηθούν, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες, συμπληρωματικές εκλογές στις περιφέρειες όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.

Ενόψει της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας και με αφορμή την αλλαγή στις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την απόφαση του Ερντογάν να «βάλει στον πάγο» νομοσχέδιο για την προστασία των Κούρδων ανηλίκων που στις διαδηλώσεις πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, οι κουρδικές περιφέρειες της χώρας σείστηκαν από ηχηρές διαδηλώσεις. Οι αρχές μάλιστα αποδίδουν στο ΡΚΚ την προχθεσινή επίθεση στο Τόκατ, όπου σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες, ο Τουρκ όμως την χαρακτήρισε «προβοκάτσια».

Στο χάος
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συμφωνούν ότι τυχόν απαγόρευση του DTP θα οδηγήσει τη χώρα σε σκοτεινά μονοπάτια. «Τυχόν απόφαση για να κλείσει το DTP θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος», γράφει στη Radikal o Οκάι Γκονενσίν, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο ακαδημαϊκός Εσέρ Καρακάς.

Σε δηλώσεις του μάλιστα στη Hurriyet, ο Καρακάς επισημαίνει τους κινδύνους που θα προκύψουν από αυτή την απόφαση: Πρώτον, θα χάσει η κυβέρνηση τον νόμιμο συνομιλητή της για τη διευθέτηση του Κουρδικού και δεύτερον, θα δημιουργηθεί αλγεινή εντύπωση στην Ε.Ε. που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τυχόν απαγόρευση του DTP συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Της Ελενας Μπέλλη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube