REAL TIME |

Γενικά θέματα 4 Δεκεμβρίου 2009

Κινήσεις σκακιέρας από Άγκυρα Προετοιμάσθηκε για όλα τα ενδεχόμενα ενόψει αξιολόγησης

Ελιγμός της Άγκυρας ενδέχεται να εκδηλωθεί μέχρι τη Δευτέρα, εκτός κι εάν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κρίνει πως δεν θα έχει κόστος από την αξιολόγηση της ΕΕ. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε εάν η Άγκυρα θεωρήσει πως θα έχει δυσκολίες στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, τότε θα προχωρήσει σε μια κίνηση για να διευκολυνθεί η πορεία της στην Ένωση. Έχει ξεκαθαρισθεί πως η κίνηση δεν θα αφορά άνοιγμα λιμανιών ή μείωση του Αττίλα.

Τα ζητήματα αυτά έχουν συζητηθεί και στην πρόσφατη επίσκεψη του Ταλάτ στην Τουρκία και είναι προφανές πως προετοιμάζονται και για την αξιολόγηση αλλά και για τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα. Όπως συνάγεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταλάτ, οι αποφάσεις στην Άγκυρα συνίστανται σε δυο βασικά στοιχεία.

Πρώτο, στην Άγκυρα έχουν προετοιμασθεί εναλλακτικές ιδέες και προτάσεις (για τη Διακυβέρνηση κατά κύριο λόγο) που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι προτάσεις, όπως είπε χθες ο Ερτσακιτζά, έχουν συζητηθεί με τον Ταλάτ κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Άγκυρα. «Ηταν μια προετοιμασία που έπρεπε να γίνει για να καθορισθεί τι προτάσεις μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες ημέρες και σε ποια θέματα μπορούμε να δείξουμε ευελιξία. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν αυτό που προετοιμάζεται θα το βάλουμε στο τραπέζι ως πακέτο ή με διαφορετικό τρόπο. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ποια από αυτά τα θέματα (προτάσεις) θα βάλουμε στο τραπέζι. Οι αποφάσεις γι’ αυτά θα επηρεαστούν από την πορεία των συνομιλιών και βεβαίως από τη στάση της ε/κ πλευράς», είπε ο εκπρόσωπος του Ταλάτ.

Δεύτερο, θα επιδιωχθεί ο επιτάχυνση των συνομιλιών από τον Ιανουάριο, έχοντας ως φόντο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή τα μέσα Μαρτίου.

Επί του θέματος τούτου, ο κ. Ντάουνερ είπε χθες ότι «οι ηγέτες συναντώνται δύο φορές αυτή την εβδομάδα» και επεσήμανε ότι «υπάρχει όριο στο πόσο συχνά μπορούν να συναντώνται, αφού πρέπει να γίνει προετοιμασία μεταξύ των συναντήσεων, πρέπει να υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των συναντήσεων, πρέπει να μελετήσουν διάφορες θέσεις μεταξύ των συναντήσεων».

Ερωτηθείς εάν θα ήταν εφικτό ένα σενάριο τύπου Καμπ Ντέιβιντ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «η εξωτερική πολιτική κατ’ ομοιότητα» δεν είναι καλή ιδέα, αφού «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», προσθέτοντας ότι «υπάρχει κάποια τάση να παραμείνει η διαδικασία εδώ στην Κύπρο/.

Στο μεταξύ, χθες οι Ιακώβου και Ναμί συναντήθηκαν εκ νέου και συζήτησαν το περιουσιακό χωρίς οτιδήποτε νέο να προκύψει. Σήμερα Χριστόφια και Ταλάτ θα συζητήσουν το θέμα των εποίκων.
Στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν θα μεταβεί αύριο Παρασκευή ο Ταλάτ.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ, πέραν από τη συνάντησή του με τον κ. Μπράουν, θα μιλήσει στο Τσάταμ Χάους και θα ανοίξει πανεπιστημιακό παράρτημα του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας» στο Κάντερμπουρι.

Υπάρχουν πρόοδος και δυσκολίες…
ΝΤΑΟΥΝΕΡ
ΣΕ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗτης πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων προέβει χθες ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ σε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Ταλάτ. Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι υπάρχουν σημεία στα οποία συγκλίνουν οι δύο πλευρές και σημεία στα οποία αποκλίνουν, στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι εύκολο να λυθεί, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν κάνει πρόοδο.

«Πιστεύω ότι έχουν επιτύχει πρόοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί το Κυπριακό. Υπάρχουν ακόμα δύσκολες προκλήσεις στο μέλλον. Στα Ηνωμένα Έθνη θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον εποικοδομητικό τρόπο που διεξάγονται οι συνομιλίες, χωρίς όμως να θέλουμε να μειώσουμε τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν», πρόσθεσε.
Ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε ότι «εάν το Κυπριακό ήταν εύκολο να επιλυθεί, θα είχε επιλυθεί προ πολλού, γι’ αυτό ο κόσμος εδώ δεν θα πρέπει να έχει οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις ότι αυτό είναι ένα εύκολο πρόβλημα να λυθεί».

«Έχετε δύο ηγέτες που θέλουν τη λύση του Κυπριακού. Έχετε πολλή στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση του Κυπριακού, και θέλουμε να συνεχίσουμε μέσω του ΟΗΕ να παρέχουμε αυτή τη στήριξη όσο καλύτερα μπορούμε, ώστε οι ηγέτες τελικά να συμφωνήσουν σε λύση», πρόσθεσε.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube