Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 2 Δεκεμβρίου 2009

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού Παλαιστινιακού Κράτους

Αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ με θέμα την επιμονή των Ευρωπαίων να προτείνουν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, στο πλαίσιο της διαπραγματεύσιμης ειρήνης με το εβραϊκό κράτος.

Η διαμάχη ξεκίνησε με την πρόταση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ που θεωρεί ότι θα πρέπει «η ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους» σε κείμενο που θα επιδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Ο ίδιος διπλωμάτης ανέφερε ότι και οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι μοιρασμένες ως προς το ζήτημα αυτό.

Στο Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι η ενέργεια «αποτελεί πλήγμα στην ικανότητα της ΕΕ να μετάσχει ως σημαντικός μεσολαβητής στην πολιτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μοιρασμένη ως προς το τι θα γίνει με την Ιερουσαλήμ, η πάγια θέση της ΕΕ είναι να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα υπάρχει ειρηνικά δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

ΕΕ – ΙΣΡΑΗΛ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινές αντιδράσεις στη σουηδική πρόταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.– «Φωτιές» άναψε στο Ισραήλ η πρόταση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους…

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξεσπάθωσαν κατά της ΕΕ, λέγοντας ότι εάν εμμείνει στην πρότασή της για την Ανατολική Ιερουσαλήμ «θα βλάψει την αξιοπιστία της ως μεσολαβητής στο μεσανατολικό ζήτημα…». Οι προειδοποιήσεις έγιναν παράλληλα με τις σκηνές που μετέδιδαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί από «συγκρούσεις» Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη με Ισραηλινούς επιθεωρητές που στάλθηκαν για να επιβάλουν την ανάσχεση της κατασκευής νέων εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη. Το τελευταίο προβλήθηκε ιδιαίτερα απ’ τα ισραηλινά ΜΜΕ προκειμένου να εμφανιστεί πως η κυβέρνηση Νετανιάχου τάχα συνετίστηκε με τις διεθνείς φωνές για σταμάτημα των εποικισμών…

Αναφορικά με τη σουηδική πρόταση, η ισραηλινή εφημερίδα «Χα’αρέτζ» υποστήριξε ότι αναφέρεται σε λύση δύο κρατών με ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος που θα απαρτίζεται απ’ τα (σκόρπια…) εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, το σουηδικό σχέδιο δεν προκαλεί τη θετική αντίδραση όλων των μελών της ΕΕ, με ορισμένες χώρες (π.χ. Ολλανδία) να θεωρούν κάτι τέτοιο «δύσκολο ακόμη σαν υπόθεση εργασίας»…

Μέχρι πρότινος η ΕΕ υποστήριζε ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι πρωτεύουσα και του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους υπό την προϋπόθεση της αμοιβαίας μεταξύ τους συμφωνίας…

Ο Ραφίκ Χουσεΐνι, σύμβουλος του προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σαμποτάρει κάθε διπλωματική προσπάθεια για επανέναρξη «ειρηνευτικών συνομιλιών».

ΒΗΜΑ,ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube