Weather Icon

Ο ρόλος της Γερμανίας στο Κουρδιστάν και το Ιράκ

Συνέντευξη του Γερμανού Πρόξενου Δρ Όλιβερ Schnakenberg στην Erbil , με θέματα το ρόλο της Γερμανίας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, τις επενδύσεις, τα προβλήματα μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων, και την πολιτική κατάσταση στο Κουρδιστάν.

Oι Κούρδοι βλέπουν το μέλλον τους σε ένα δημοκρατικό και ελεύθερο Ιράκ, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.”Όταν μια γερμανική εταιρεία αποφασίσει να επενδύσει, η απόφαση της σημαίνει ότι πρόκειται να παραμείνει και οτι η πολιτική της δεν είναι ευκαιριακή

Από την άποψη των επιχειρήσεων, υπάρχουν τρία βασικά εμπόδια. Το πρώτο είναι η ασφάλεια. Η τρομοκρατία αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις και αυξάνει το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μόνο η βιομηχανία της ασφάλειας ανθεί. Ευτυχώς, η ασφάλεια είναι πολύ καλύτερα στην κουρδική περιοχή από ό, τι στην υπόλοιπη χώρα. Το δεύτερο είναι προσόν της εργασίας. Υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των δεξιοτήτων των οποίων δεν πληρούν τις απαιτήσεις των εταιρειών μας. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια τεράστια έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης. Το τρίτο πρόβλημα είναι και η τραπεζική χρηματοδότηση. Τοπικές τράπεζες υστερούν κατά πολύ από τα διεθνή πρότυπα.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες. Το Ιράκ και Κουρδιστάν είναι εν δυνάμει αγορές με σημαντικές επενδυτικές. Παράλληλα διαθέτουν ένα σημαντικό πλούτο φυσικών πηγών ανεκμετάλλευτων. Η κοινωνία έχει άμεση ανάγκη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών που γερμανικές οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και ποιότητας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού (αρνηθηκε την ύπαρξη εταιριών άλλων χωρών που μονοπωλούν έργα) για την προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου ανταγωνισμού προς όφελος του ιρακινού πελάτη.

Η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται χρόνο του για να εξετάσει την αγορά αυτή.”Όταν μια γερμανική εταιρεία αποφασίσει να επενδύσει, η απόφαση της σημαίνει ότι πρόκειται να παραμείνει και οτι η πολιτική της δεν είναι ευκαιριακή.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρατηρώ έναν αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων από τη Γερμανία, αλλά δεν είναι πάρα πολλές οι εταιρείες που επενδύουν ακόμη. Περίπου 25 εταιρείες έχουν ανοίξει υποκαταστήματα ή αντιπροσωπείες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο δυναμικό είναι στο στάδιο της προετοιμασίας.

Το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ για την παρουσίαση των ευκαιριών Επενδύσεων και επιχειρηματικό φόρουμ διοργανώθηκε το Νοέμβριο από τη γερμανική-Αραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Δύο διασκέψεις στο Βερολίνο και το Μόναχο προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό μελών της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Πήρα μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου, και εντυπωσιάστηκα από το υψηλό επίπεδο της προσοχής και ενδιαφέροντος που επέδειξε η γερμανική βιομηχανία. Ήταν επίσης η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών μας με τον Ιρακινό ομόλογό του, κ. Αλ-Χαρίρι Υπουργό Βιομηχανίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση των προοπτικών για την οικονομική συνεργασία μεταξύ του Ιράκ και στη Γερμανία κατά τους προσεχείς μήνες.

Ακόμη και η πρόσφατη διαμάχη σχετικά με τον εκλογικό νόμο δεν ήταν μια σύγκρουση μεταξύ Αράβων και Κούρδων.Οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και θεωρώ της διαφορά απόψεων μεταξύ της Βαγδάτης και της Κουρδικής περιφερειακής διοίκησης μια κανονική διαδικασία. Ευτυχώς, επικράτησε η λογική στην πολιτική τάξη της Βαγδάτης και συμφώνησε σε ένα συμβιβασμό. Χαίρομαι επίσης που και οι Κούρδοι, όπως και άλλοι, υπερασπίστηκαν τα συμφέροντά τους, αλλά δεν επέμειναν στο να επιτύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.Η πολιτική ατμόσφαιρα στην κουρδική περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλότερο επίπεδο κοινών απόψεων και συμφερόντων σε σχέση με την Βαγδάτη.

Οι Κούρδοι βλέπουν το μέλλον τους σε ένα δημοκρατικό και ελεύθερο Ιράκ, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να τους εμποδίζει στη διασφάλιση των συμφερόντων τους και στα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το γερμανικό προξενείο στην Erbil
Αναφέρω τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, εργαζόμαστε για να ανοίξει ένα γερμανικό σχολείο στο Erbil το Σεπτέμβριο του 2010. Δεύτερον, στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υποστηρίζουμε συμπράξεις πανεπιστημίων (Ιράκ-Γεμρναίας) με τη μακροπρόθεσμη προοπτική της δημιουργίας ενός γερμανικό πανεπιστήμιου. Τρίτον, στον τομέα του πολιτισμού το σχέδιο μας αφορά την επέκταση του Ινστιτούτου Goethe-και να προσφέρει έτσι εκτός από πολιτιστικά προγράμματα και ένα γερμανικό κέντρο της γλωσσικής κατάρτισης στο Erbil.

θέμα της βίζας.
Αυτό είναι ένα άλλο επείγον ζήτημα. Αν όλα πάνε καλά την προετοιμασία, θα είμαστε σε θέση οι υπηρεσίες μας να εκδίδουν τις θεωρήσεις σύμφωνα με την συνθήκη της Σένγκεν, από τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Είναι καιρός πολλοί Κούρδοι να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες χωρίς τις θεωρήσεις εισόδου. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα ενισχύσει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των Κούρδων και της Γερμανίας.Δέν υπάρχει σχέδιο της Γερμανικής Κυβέρνησης να επαναπατριστούν όσοι Κούρδοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Γερμανία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube