Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , ΝΑΤΟ , Σερβία 5 Δεκεμβρίου 2009

Η Σερβία στην αγκαλιά του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ

Η Σερβία προτίθεται να υιοθετήσει τα οικονομικά μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και καταθέτει σχέδιο προϋπολογισμού, που συνάδει με τις εντολές του οικονομικού οργανισμού και παράλληλα προχωρά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Επιστολή πρόθεσης υιοθέτησης των μέτρων οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της σερβικής κυβέρνησης ενέκρινε η τελευταία. Η επιστολή θα πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, σε συνάρτηση με την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, μέχρι την 20η Δεκεμβρίου.

Εντωμεταξύ το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 διαβιβάστηκε στη σερβική Βουλή, με την εκτίμηση ότι θα έχει εγκριθεί μεταξύ της 15ης και της 20ης Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η προσπάθεια εξομάλυνσης των δημόσιων δαπανών, μέσω της υλοποίησης μέτρων αναβάθμισης των παραγωγικών υποδομών της σερβικής οικονομίας. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 656 δισ. δηνάρια έναντι δαπανών 763 δισ. δηνάρια, με το ύψος του ελλείμματος να προβλέπεται στα 107 δισ. δηνάρια. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστεί μέσω εξωτερικού δανεισμού, αλλά και αύξησης των εξαγωγών των σερβικών προϊόντων. Παράλληλα, η σερβική κυβέρνηση προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολύνει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην οικονομία.

Από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς κάλεσε τους Σλοβάκους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρόεδρο Ιβάν Γκασπάροβιτς στην επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, να επενδύσουν στη σερβική οικονομία.

Παράλληλα στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων ένταξης στο Βορειοατλαντικό Αμυντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, η Σερβία προχωρά τα προγράμματα πρόσληψης επαγγελματικών στελεχών στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις και αμυντικού εκσυγχρονισμού στο επίπεδο αγοράς και αξιοποίησης σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με το σερβικό Γενικό Επιτελείο η υλοποίησή τους θα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, πρόκληση για το σερβικό αερομεταφορέα Τζατ (JAT) αποτελεί η απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών προς προορισμούς εντός της ΕΕ, ενώ από την άλλη μεριά, η JAT είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μία ραγδαία κλιμάκωση του ανταγωνισμού στη διακίνηση των επιβατών.

Θετικό το Βελιγράδι για την έκθεση Μπράμερτζ

Ικανοποίηση προκάλεσε, στο Βελιγράδι, η έκθεση του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη. Ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε «πολύ θετική» την έκθεση που παρουσίασε ο Μπράμερτζ.

«Η έκθεση είναι αντικειμενική και η Σερβία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσει, συλλάβει και παραδώσει στη Χάγη τους δύο κατηγορούμενους που απέμειναν (σ.σ. Μάντιτς – Χάτζιτς)» αναφέρει στη δήλωση του ο Μπόρις Τάντιτς.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για την συνεργασία με το ΔΠΔ της Χάγης, Ράσιμ Λιάγιτς, δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την έκθεση Μπράμερτζ. «Είναι η πρώτη φορά που η εισαγγελία του ΔΠΔ δηλώνει ικανοποιημένη από τις προσπάθειες που καταβάλει η Σερβία για τη σύλληψη των φυγόδικων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου», επισήμανε ο κ. Λιάγιτς, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα των αρχών να ολοκληρώσουν τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης.

Ο Ράσιμ Λιάγιτς ανέφερε ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του και θα παραιτηθεί από πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την συνεργασία με το ΔΠΔ της Χάγης, αν μέχρι το τέλος του έτους δεν συλληφθούν οι κατηγορούμενοι Ράτκο Μλαντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Η πολιτική ηγεσία στο Βελιγράδι ευελπιστεί ότι η έκθεση Μπράμερτζ θα επηρεάσει θετικά τη στάση της Ολλανδίας, ώστε η χώρα αυτή να άρει τις αντιρρήσεις της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας. Στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται με αγωνία η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα εξεταστεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Η εφημερίδα “Ντνέβνικ” του Νόβισαντ αποκαλύπτει ότι η Ολλανδία στη συνεδρίαση αυτή θα ανάψει το “πράσινο φως” για την εφαρμογή της ενδιάμεσης εμπορική συμφωνίας Σερβίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παραπέμψει για τον Ιούνιο την απόφαση για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Τη στάση που θα τηρήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ε.Ε. ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, Μαξίμ Φερχάγκεν, αποκάλυψε στην εφημερίδα “Ντνέβνικ” ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ολλανδικού κοινοβουλίου Χενκ Γιαν Ορμέλ.

Ο Ολλανδός πολιτικός δήλωσε ακόμη ότι η επιτροπή της οποίας προεδρεύει, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης Μράμερτζ, έδωσε εντολή στον Μαξίμ Φερχάγκεν “να επικυρώσει την ενδιάμεση εμπορική συμφωνία Σερβίας – Ε.Ε.”, ενώ για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης “να ζητήσει την αναβολή της απόφασης μέχρι τον Ιούνιο όταν θα ανακοινωθεί η νέα έκθεση της εισαγγελίας του δικαστηρίου της Χάγης”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube