Γενικά θέματα 18 Δεκεμβρίου 2009

Ισραηλ – Τουρκία. Επαφές για μείωση των εντάσεων.


Ο Πρόεδρος Σιμόν Peres είχε συνάντηση την Παρασκευή το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο της διάσκεψης για τo κλίμα του του ΟΗΕ.

Οι Εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί από τον περασμένο χειμώνα λόγω της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι στην Γάζα.

Ωστόσο, σε μια προφανή ένδειξη ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να μειώσουν τις εντάσεις αυτές , ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει αποδεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο μήνες αφότου η Τουρκία εμπόδισε τη συμμετοχή του Ισραήλ στην ατρατιωτική άσκηση Αετός της Ανατολής και μόλις μία εβδομάδα μετά την προηδοποίηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η αντίδραση της Άγκυρας θα μοιάζουν με ένα «σεισμό», εάν το Ισραήλ παραβίασει το τουρκικό εναέριο χώρου για τη διεξαγωγή αναγνώρισης σχετικά με το Ιράν.

Ο Μπαράκ έλαβε την πρόσκληση από απεσταλμένο της Τουρκίας στο Ισραήλ, Ahmet Oguz Çelikkol, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ. Ο Çelikkol μετέφερε την πρόσκληση εκ μέρους της Τουρκίας υπουργός Άμυνας Vecdi Gonul.

Μπαράκ επισκέφθηκε τελευταία φορά την Άγκυρα τον Ιούνιο του 2008.
Ο Μπαράκ αποδέχθηκε την πρόσκληση, λέγοντας ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι “στρατηγικής σημασίας”.
ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube