Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 7 Δεκεμβρίου 2009

Κατέθεσε «ισολογισμό» το ΝΑΤΟ

ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, «ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟ ΒΟΗΘΟ ΤΟΥ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να στείλουν επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν, το σχέδιο για την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης μπήκε στο αυλάκι, το Μαυροβούνιο εισέρχεται στον προθάλαμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπου θα συναντηθεί και ίσως ξεπεράσει την μπλοκαρισμένη από την Ελλάδα ΠΓΔΜ, και ο νέος γενικός γραμματέας, Ράσμουσεν προτίθεται να διορίσει ως βοηθό του Τούρκο, προκειμένου να ξεχάσει η Αγκυρα τις δηλώσεις του για τα σκίτσα του Μωάμεθ που κυκλοφόρησαν επί πρωθυπουργίας του στη Δανία…

Ευχαριστημένη δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον από τη «σημαντική δέσμευση» των Συμμάχων να στείλουν επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν, που αποτελεί «μια κρίσιμη δοκιμασία για το ΝΑΤΟ» (φωτ.: Reuters) Ευχαριστημένη δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον από τη «σημαντική δέσμευση» των Συμμάχων να στείλουν επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν, που αποτελεί «μια κρίσιμη δοκιμασία για το ΝΑΤΟ» (φωτ.: Reuters) Ησύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που συνήλθε στα τέλη της εβδομάδας στην έδρα της Συμμαχίας, είχε αρκετά, ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Ουάσιγκτον είδε με ικανοποίηση ότι πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να στείλουν επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ετσι, εκτός από τους 30.000 Αμερικανούς που θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα στρατιωτική δύναμη στη χώρα, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι υποσχέθηκαν ενισχύσεις 7.000 επιπλέον στρατιωτών. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» τη «σημαντική δέσμευση» των Συμμάχων, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι «μια κρίσιμη δοκιμασία για το ΝΑΤΟ». «Τουλάχιστον 25 χώρες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν περισσότερους στρατιώτες το 2010», είπε η Χ. Κλίντον.

Τουρκικό «όχι»
Πάντως, στις χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται -προς το παρόν τουλάχιστον- η Γαλλία και η Τουρκία. Ο Γάλλος υπουργός Μπερνάρ Κουσνέρ απέκλεισε κάθε στρατιωτική ενίσχυση της χώρας του προς το Αφγανιστάν. «Προς το παρόν, καμία ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δυνάμεών μας δεν προβλέπεται πριν από τη διάσκεψη του Λονδίνου» για το Αφγανιστάν, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου, είπε ο Μ. Κουσνέρ. Η Γαλλία έχει σήμερα 3.750 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται η χώρα του να αποστείλει επιπλέον στρατιώτες στην Καμπούλ, στην οποία βρίσκονται ήδη 1.700 άνδρες. Αντίθετα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Μπαϊνάι έσπευσε να ανακοινώσει χθες ότι η χώρα του θα αποστείλει επιπλέον 200 στρατιώτες. Οι χώρες που εξέφρασαν μεγάλη προθυμία να ανταποκριθούν στην αμερικανική πρόσκληση βρίσκονται στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη…

Ελληνικό «ναι»
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει τη νέα στρατηγική που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν και πιστή στη δέσμευσή της θα συνεχίσει να στηρίζει αυτόν τον κοινό αγώνα, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, βάσει των γνωστών προσφάτων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, αλλά θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια ιδιαίτερα και στο αναπτυξιακό επίπεδο»…

Οι υπουργοί συζήτησαν και το αμερικανικό σχέδιο, που έγινε επίσης ΝΑΤΟϊκό, για την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης. Ενα σχέδιο που περιλαμβάνει και την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οπως διευκρίνισε ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος, «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά το σχέδιο προχωρεί». Και θεώρησε αυτονόητο ότι οι πύραυλοι που θα μεταφέρουν τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού θα κινηθούν στα διεθνή αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου. Δεν είναι κάτι το νέο, είπε. Το ερώτημα είναι πού θα εγκατασταθεί το ραντάρ, το οποίο στο αρχικό σχέδιο των Αμερικανών προοριζόταν για την Τσεχία. Για την κάλυψη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το ραντάρ θα πρέπει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ή στην Τουρκία. Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει η αμερικανική πρόσκληση…

ΝΑΤΟ… το Μαυροβούνιο
Στη σύνοδο αποφασίστηκε επίσης να ενταχθεί το Μαυροβούνιο στο σχέδιο δράσης για την ένταξη (ΜΑΡ), ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα πρέπει να περιμένει. Για την ΠΓΔΜ, επισημαίνεται όπως συνήθως στα συμπεράσματα ότι είναι καλοδεχούμενη υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα…

Στις αρχές, όμως, του 2010, το ΝΑΤΟ αναμένεται να έχει βοηθό γενικού γραμματέα Τούρκο. Οπως έγινε γνωστό, ο νέος γ.γ. Ράσμουσεν πήρε αυτή την απόφαση για να ηρεμήσει τα πνεύματα στην Αγκυρα, η οποία είχε αντιδράσει έντονα όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του, λόγω των σκίτσων του Μωάμεθ όταν ήταν πρωθυπουργός στη Δανία και τις δηλώσεις του υπέρ των σκιτσογράφων. Ο Ερντογάν είχε εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στον διορισμό τού γ.γ. στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο – Κίελο. Ο Ράσμουσεν ελπίζει ότι ο διορισμός Τούρκου βοηθού γ.γ. θα τον ηρεμήσει… Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιδράσει.*

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube