Γενικά θέματα 17 Δεκεμβρίου 2009

«Τα ταμείον είναι μείον»

«Φωτιές» άναψε το υψηλό κόστος της εθελούσιας εξόδου στον ΟΛΠ

Αθήνα: Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να αποπληρωθεί το κόστος της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στον ΟΛΠ από τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αννα Δαιμαντοπούλου χαρακτήρισε την εθελούσια «εξωφρενική». Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΛΠ δήλωσε ότι το κόστος δεν επιβαρύνει τα Ταμεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος, έπειτα από συνάντηση που είχε την τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό, δήλωσε: «Ας πληρώσουν οι Κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν, τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ».

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους του Flash πώς βλέπει την εθελούσια έξοδο στον ΟΛΠ, απάντησε: «Τη βλέπω εξωφρενική. Εξωφρενική! Δηλαδή είναι μέσα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ και στην Ολυμπιακή και στον ΟΛΠ, όπου πραγματικά όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα όφελος από την επιλογή που έχουν κάνει, αλλά έχουν βάλει μέσα και τον δημόσιο τομέα.

» Και βεβαίως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στο πώς να αντιμετωπιστεί, δεν μπορείς να πεις ότι από τη μια δέχομαι τη συνέχεια της σύμβασης, από την άλλη να πεις δεν δέχομαι αυτά που αποφασίστηκαν για τους εργαζομένους. Αλλά, με συγχωρείτε, ανακαλύπτεται με πλέον σαφή τρόπο πως δεν υπήρχε αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος στη κυβέρνηση της ΝΔ».

Απάντηση Ανωμερίτη

Πάντως ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης σε νεώτερη δήλωσή του εξήγησε ότι η Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από τον ΟΛΠ ΑΕ στην ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) προϋπόθετε την αποχώρηση εθελουσίως μέρους του προσωπικού του ΟΛΠ.

«Επομένως η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα, δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση» τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το κόστος βαραίνει τον ΟΛΠ και όχι τα Ταμεία, ενώ το κόστος βάσει αναλογιστικής μελέτης ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. ευρώ.

Το δε κόστος επιβάρυνσης του ΟΛΠ υπερκαλύπτεται από το ετήσιο τίμημα (ενοίκια) της Cosco ύψους 25,3 εκατ. ευρώ και την υπεργολαβία ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

Όσο για το κόστος της εθελούσιας αποτελείται από τα ποσά των συντάξεων και των εισφορών και μόνο.

«Όλα όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και ως επιβαρύνσεις του δημοσίου είναι ανακριβή».

Πηγή: news.in.gr
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube