REAL TIME |

Γενικά θέματα 1 Δεκεμβρίου 2009

Η Κύπρος και ο Ρ. Μενέντεζ

Η Κύπρος και ο Ρ. Μενέντεζ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του Κάστρο και ταυτόχρονα πρωτοπόρος στον κυπριακό αγώνα

Του Μιχάλη Ιγνατίου mignatiou@aol.com

Η επιστολή του Αμερικανού γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ προς τον Δ. Χριστόφια με αφορμή την επίσκεψή του στην Αβάνα, προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και τη Λευκωσία. Οσοι αγαπούν την Κύπρο και την Ελλάδα δεν χάρηκαν με την κρίση που ξέσπασε, και η οποία απείλησε τη συνοχή των μελών της ομάδας που υποστηρίζουν τα ελληνικά δίκαια στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι Τούρκοι κατέκλυσαν με ειρωνικά τηλεφωνήματα το γραφείο του γερουσιαστή, ενώ όσοι έχουμε την ευκαιρία να συναντούμε και να συζητούμε με Τούρκους αντιληφθήκαμε αμέσως τη ζημιά που παραλίγο να προκαλέσει η δυσφορία του γερουσιαστή για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Χριστόφια στην Αβάνα.

Εκτός των Τούρκων, χάρηκαν και κάποιοι ανόητοι «δικοί» μας, οι οποίοι θεώρησαν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να κτυπήσουν τον Πρόεδρο της Κύπρου. Σάμπως και δεν θυμούνται ότι ο σημερινός ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου ήταν μέχρι πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, με τις γνωστές ιδέες, που σίγουρα δεν θα τις αλλάξει επειδή εξελέγη Πρόεδρος.

Είτε συμφωνεί κανείς με τον κ. Χριστόφια, είτε διαφωνεί, δεν δικαιούται να του ζητήσει να ακυρώσει την ιδεολογία του. Είναι κάτι που δεν θα το αποδεχόταν κανένας από εμάς. Οπότε το θέμα της Κούβας κλείνει εδώ, διότι η περαιτέρω συζήτηση δεν βγάζει πουθενά.
Από την πλευρά του, ο κ. Μενέντεζ είναι ένας πολιτικός με αρχές. Οσοι τον γνωρίζουν, τον περιγράφουν ως φανατικό υποστηρικτή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Είναι ο μεγαλύτερος συμπαραστάτης του αμερικανικού συνδικαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους κοινωνικούς του αγώνες. Θα έλεγα πως με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι ένας κεντροαριστερός.

Ο λόγος για τον οποίο «κόλλησε» με την Κύπρο είναι η γνωριμία του στην αρχή της πολιτικής του καριέρας, με την οικογένεια του κ. Δημήτρη Ζαμπά, πρόσφυγα από την κατεχόμενη Μόρφου. Η αγάπη του για την οικογένεια αυτή τον ανέδειξε στην πρωτοπορία του αγώνα για την Κύπρο στο αμερικανικό Κογκρέσο. Στη συνέχεια, γνώρισε και άλλους Κύπριους και Ελληνες. Ετσι, η επιστροφή των προσφύγων και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί έγινε δικός του αγώνας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είναι την ίδια στιγμή ο μεγαλύτερος πολέμιος του καθεστώτος των αδελφών Κάστρο. Ενιωσε και ο ίδιος από παιδί τον πόνο της προσφυγιάς όταν εκδιώχθηκε η οικογένειά του από την Αβάνα. Στις συζητήσεις που έχει με Κύπριους και Ελληνες φίλους του, αναλύει με τον πιό απλό τρόπο το αυτονόητο: η Δημοκρατία και η Ελευθερία πρέπει να γίνει κτήμα όλων των λαών. Αυτές οι ίδιες λέξεις αποτελούν τις αρχές πάνω στις οποίες βαδίζει από μικρό παιδί. Και δεν πρόκειται να τις αλλάξει. Υπάρχει κανείς που διαφωνεί μαζί του;

Ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Μενέντεζ πιστεύουν σε ιδέες που στην περίπτωση της Κούβας συγκρούονται. Και σίγουρα είναι ένα θέμα. Αλλά, ούτε ο Πρόεδρος ούτε ο γερουσιαστής πρέπει να το αφήσουν να μολύνει την υποστήριξη του τελευταίου προς την Κύπρο. Ο κ. Μενέντεζ, μου είπε πως δεν θα σταματήσει ούτε λεπτό τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δίκαια του κυπριακού λαού. Τόνισε συγκεκριμένα ότι δεν του το επιτρέπουν οι Αρχές του. Πρόκειται για μία γενναία δήλωση από ένα δικαιολογημένα πικραμένο άνθρωπο.

Πιστεύω ότι η δήλωση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο γενναίο τρόπο από τον Πρόεδρο της Κύπρου. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να πράξει. Μόνος αυτός γνωρίζει πώς να κλείσει οριστικά και αμετάκλιτα το θέμα προς το συμφέρον της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου…
WWW.IMERISIA.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube