Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 10 Δεκεμβρίου 2009

Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. χωρίς το θέμα της διεύρυνσης

Μετά από πολλά εξάμηνα είναι η πρώτη φορά που το θέμα της Τουρκίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και γενικότερα της διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών.Τόσο το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και αυτό της γειτονικής χώρας αντέδρασαν στο γεγονός ότι απεφασίσθη να μετατεθεί για το ερχόμενο εξάμηνο το θέμα της ένταξής τους και χαρακτήρισαν το γεγονός «ατυχές».

Οι εξελίξεις στην Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή της Κοπεγχάγης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την Απασχόληση και την Οικονομική Ανάκαμψη μετά την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας , θέματα που αφορούν την μετανάστευση και το άσυλο σε πρόταση της Σουηδικής προεδρίας, θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλες, παρουσία και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Μετά από πολλά εξάμηνα είναι η πρώτη φορά που το θέμα της Τουρκίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και γενικότερα της διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών κι αυτό γιατί στην προετοιμασία της Συνόδου, την Δευτέρα και την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που αφήνει και τις δύο χώρες να επαναξιολογηθούν για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους το 2010.

Το κείμενο αυτό των συμπερασμάτων, όπως είχε προταθεί από την Προεδρία θα ήταν αρνητικό για την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς υπήρχε πρόταση που έλεγε ότι «οι διμερείς διαφορές κρατών μελών με τις υποψήφιες χώρες δεν αποτελούν εμπόδιο στην διεύρυνση της ΕΕ».

Τελικά οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής και κυπριακής πλευράς απέδωσαν καρπούς και όχι μόνο διεγράφη η πρόταση, αλλά στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας-ακόμη μια φορά να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, έκφρασης, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τις ελευθερίες μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, τις σχέσεις καλής γειτονίας και ακόμη καλεί την Τουρκία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης να εφαρμόσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει και να εντείνει τους έλεγχους στα σύνορά της.

Όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο οι 27 εκφράσουν την λύπη τους –ακόμη μια φορά – για το γεγονός ότι εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στο Κυπριακό εμπόριο κι επομένως παραμένουν παγωμένα τα οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε επίσης καμία προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο.

Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, όσο και ο Κύπριος Μάρκος Κυπριανού, μίλησαν στις Βρυξέλλες για σημαντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά πέτυχε μια μεγάλη ανατροπή» κάτω από «αντίξοες συνθήκες» καθώς η Σουηδική προεδρία είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις Ελληνικές.

Όσο για την υπόθεση των Σκοπίων ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον ομόλογό του Νίκολα Γκρουέφσκι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Τόσο το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και αυτό της γειτονικής χώρας αντέδρασαν στο γεγονός ότι απεφασίσθη να μετατεθεί για το ερχόμενο εξάμηνο το θέμα της ένταξής τους και χαρακτήρισαν το γεγονός «ατυχές».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube