Γενικά θέματα 1 Δεκεμβρίου 2009

Μια νέα φωνή και νέα πολιτική στην Αθήνα

Μια νέα φωνή και νέα πολιτική στην Αθήνα

Τα ζεϊμπέκικα, τα κουμπαράτα και το ύψωμα των χεριών στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και στην επιδρομική πολιτική της, ήταν το σήμα κατατεθέν της ελλαδικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.Ο Αντώνης Σαμαράς διασπά την πιθανή “τετρανδρία” και αποτελεί διαφορετική πολιτική. “Έγινε το πρώτο βήμα”, είπε. “Πάμε για την Ελλάδα της ελπίδας και για την ελπίδα της Ελλάδας”.

H εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τερματίζει, τουλάχιστον ως προς το άλλο μεγάλο κόμμα της Ελλάδας, την οικογενειοκρατία, που επικρατεί στα τελευταία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική ζωή της Ελλάδας δεν μπορεί να περιορίζεται και να επικεντρώνεται στα παιδιά και στα εγγόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, όμως, έρχεται να προσθέσει νέα πνοή στην πολιτική της Ελλάδας, όσον αφορά τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, πολιτική η οποία διακρίνεται από συντηρητισμό, φοβίες, υπακοή στα κελεύσματα των ξένων και ψευδαισθήσεις έναντι της επιδρομικής Τουρκίας.

Τα ζεϊμπέκικα, τα κουμπαράτα και το ύψωμα των χεριών στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και στην επιδρομική πολιτική της, ήταν το σήμα κατατεθέν της ελλαδικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Η Κύπρος αισθάνθηκε την απουσία της Ελλάδας, ψηλάφησε την αποστασιοποίησή της από τον κοινό αγώνα, αντελήφθη ότι η αρχή πως κοινή είναι η μοίρα των δύο χωρών και πως αν πέσει η Κύπρος θα έλθει η σειρά της Ελλάδας, είχε εγκαταλειφθεί.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά προσφέρει νέες ελπίδες, πως θα υπάρξει στην Αθήνα, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας νέος λόγος, μια νέα πολιτική, που αφενός θα ενισχύει όχι μόνο το αίσθημα αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και θα αποτελεί μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, για μια πιο πρακτική και ουσιαστική συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον αγώνα του κυπριακού λαού.

Ο κυπριακός λαός αναμένει να δει τη μεθόδευση από τον κ. Σαμαρά μιας νέας διεκδικητικής πολιτικής, και μιας πιο ρεαλιστικής αντιμετώπισης της Τουρκίας.

Δεν είναι μυστικό ότι στην Κύπρο είχε επικρατήσει μια ανησυχία, από ενδεχόμενη επικράτηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Όχι μόνο λόγω της εχθρικής πολιτικής που ακολουθούσε ο πατέρας της έναντι της Κύπρου, αλλά και λόγω του συντηρητισμού που επικρατούσε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αφότου η κ. Μπακογιάννη ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά διασκεδάζει επίσης τις όποιες δικαιολογημένες, ή μη, ανησυχίες που εκφράστηκαν εδώ, ότι θα συμπληρωνόταν μια τετράδα, εδώ και στην Κύπρο, με κυβερνήτες και αντιπολίτευση να κινούνται στην ίδια πολιτική.

Ο Αντώνης Σαμαράς διασπά την πιθανή “τετρανδρία” και αποτελεί διαφορετική πολιτική. “Έγινε το πρώτο βήμα”, είπε. “Πάμε για την Ελλάδα της ελπίδας και για την ελπίδα της Ελλάδας”.

Ο κυπριακός λαός αναμένει πολλά από τον Αντώνη Σαμαρά. Και προσδοκά πως θα ξεκινήσει και η περίοδος της ελπίδας για την Κύπρο…

ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube