Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 2 Δεκεμβρίου 2009

Παράνομη ή όχι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου;

Παράνομη ή όχι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου;

Άρχισε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και μετά από προσφυγή της Σερβίας η εξέταση της υπόθεσης για το νομικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο πλευρές και άλλες 29 χώρες θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Πρώτα το λόγο θα πάρουν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους οι αντιπροσωπείες από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Η κάθε μια από αυτές τις δυο αντιπροσωπείες έχει τρεις ώρες στη διάθεσή της για να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να παρουσιάσει τις θέσεις της. Οι υπόλοιπες χώρες διαθέτουν 45 λεπτά.

Εκλογές για την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου Ο υπ. Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Σκεντέρ Χισένι τόνισε πως η αντιπροσωπεία από την Πρίστινα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις της υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου: «Μέσα στις τρεις ώρες που διαθέτουμε θα παρουσιάσουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία νομιμοποιούν το Κοσσυφοπέδιο να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Θα υπερασπιστούμε τη θέληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία».

Το πιο νέο κράτος στον κόσμο έχει αναγνωρισθεί εντωμεταξύ από 63 χώρες. Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα ταχθούν 15 χώρες: η Αλβανία, η Αυστρία, το Μπαχρέιν, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σαουδική-Αραβία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Την άνοιξη η κρίση των δικαστών.Η Σερβία, από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου πεπεισμένη πως θα καταφέρει να πείσει τους δικαστές ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι παράνομη.

Βέβαιος για τις θέσεις της χώρας του δηλώνει ο Μπόρις ΤάντιτςΟ πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάτσιτς εξέφρασε πρόσφατα την πεποίθηση, πως η θέση του δικαστηρίου θα είναι ταυτόσημη με αυτή της Σερβίας και πως θα μπορούσε να ανοίξει η προοπτική ενός διαλόγου με την Πρίστινα. Αισιόδοξος δηλώνει και ο υπ. Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς: «Είμαι αισιόδοξος διότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι, μετά από συνεννόηση και με μια σειρά κρατών που θα μας υποστηρίξουν. Θα πρόκειται για μια συζήτηση μαμούθ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τη συμμετοχή τόσων κρατών, αλλά και των πέντε μόνιμων μελών του συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Τη Σερβία θα υποστηρίξουν 14 χώρες: Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βολιβία, Βραζιλία, Μπουρούντι, Κίνα, Κύπρος, Λάος, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Βενεζουέλα και Βιετνάμ. Οι 8 από τους 15 δικαστές προέρχονται από χώρες, οι οποίες έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά παρόλα αυτά η σερβική πλευρά είναι πεπεισμένη για την ανεξαρτησία των δικαστών.

Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Οι 15 δικαστές αναμένεται μέχρι την άνοιξη να συντάξουν μια γνωμοδότηση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως πως η γνωμοδότηση θα αποφύγει να πάρει σαφή θέση.

Bahri Cani / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube