Γενικά θέματα 5 Δεκεμβρίου 2009

Απειλείται σοβαρά το λεγόμενο κουρδικό άνοιγμα της τουρκικής κυβέρνησης

Απειλείται σοβαρά το λεγόμενο κουρδικό άνοιγμα της τουρκικής κυβέρνησης

Απειλείται σοβαρά το λεγόμενο κουρδικό άνοιγμα της τουρκικής κυβέρνησης, λόγω του κινδύνου απαγόρευσης λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) και των αντιδράσεων μεταξύ των Κούρδων για τις νέες συνθήκες κράτησης του αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί. Ο Οτζαλάν έχει μεταφερθεί σε νεόκτιστο κτίριο φυλακών στο Ιμραλί και σε νέο κελί, φωτογραφίες του οποίου δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτζαλάν διαμαρτυρήθηκαν εκ μέρους του πελάτη τους ότι το νέο κελί, το οποίο κατασκευάστηκε για τον έγκλειστο ηγέτη του ΡΚΚ, ήταν σχεδόν το ήμισυ σε μέγεθος σε σχέση με εκείνο στο οποίο διέμενε τα τελευταία ένδεκα χρόνια μετά την καταδίκη του. Οι δικηγόροι είχαν υποστηρίξει ότι οι νέες συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν απειλούν σοβαρά την υγεία του. Οι διαμαρτυρίες του Οτζαλάν προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων σε όλη την Τουρκία από τον κουρδικό πληθυσμό.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι οι συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν στο νέο κελί του είναι κατά πολύ καλύτερες από τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν κρατούμενοι σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ.

Επίσης ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προσκάλεσε ξένη αντιπροσωπεία για να ελέγξει τις συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν.

”Προσκαλέσαμε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων για να έλθει και να δει τις επικρατούσες συνθήκες στο νέο κτίριο των φυλακών του Ιμραλί (όπου θα κρατείται ο Οτζαλάν μαζί με μερικούς άλλους συγκρατούμενους). Τις προσεχείς ημέρες θα οριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας,” είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν τροπολογία που υποβλήθηκε πρόσφατα στο τουρκικό κοινοβούλιο θα οδηγήσει στην εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης Οτζαλάν, ο κ. Οζούγκεργκιν απέκλεισε κάτι τέτοιο.

”Ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησαν επανεκδίκαση της υπόθεσης Οτζαλάν. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία απόφαση του ΕΔΑΔ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο αίτημα. Το προσχέδιο τροπολογίας του Αρθρου 311 του Νόμου περί Ποινικής Διαδικασίας που συνέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει σχέση με την υπόθεση Οτζαλάν. Αφορά σε 200 περίπου ανθρώπους για τους οποίους το ΕΔΑΔ είχε αποφανθεί ότι είχε παραβιαστεί το δικαίωμα για δίκαιη δίκη. Ο Οτζαλάν δεν μπορεί ποτέ να επωφεληθεί από μια τέτοια τροπολογία», κατέληξε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube