Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 22 Δεκεμβρίου 2009

Στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή εναντίον του Ιράν

Μια προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν με επίθεση στις εγκαταστάσεις της θα οδηγήσει σε “φρικτό αποτέλεσμα με απρόβλεπτες συνέπειες,δήλωσε ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός Yevgeny Primakov

Τα πολιτικά μέσα προτείνει ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συνεχίζουν να απασχολούν τη διεθνή επικαιρότητα οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μούλεν, είπε ότι θα είναι περιορισμένα τα αποτελέσματα στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν.Ο ναύαρχος Μούλεν στην ετήσια ομιλία που έκανε για τους κινδύνους των ΗΠΑ είπε τα παρακάτω ” η στρατιωτική επιλογή πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. Αλλά τα αποτελέσματα αυτής θα είναι περιορισμένα. Πιστεύω ότι τα πολιτικά μέσα είναι το καλύτερο εργαλείο για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας”.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ από την άλλη, υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτη πλέον η εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν που δεν κάνει πίσω βήμα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος.

Ενώ ο πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν Σαέντ Τζαλιλί επισκέπτεται την Ιαπωνία που έζησε τις καταστροφές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.Ο Τζαλιλί είπε ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πυρηνική ενέργεια αλλά ότι πρέπει να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα.

Ο Ιρανός διαπραγματευτής δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί για ένα κόσμο πυρηνικά αφοπλισμένο.Η διοίκηση Αχμεντινετζάντ την οποία κατηγορούν οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ για προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων, συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα έναντι των απειλών περί νέων κυρώσεων.”Φωνή της Τουρκίας-ΤRT”

Συνέπειες της επίθεσης στο Ιράν θα ήταν απρόβλεπτες
Μια προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν με επίθεση στις εγκαταστάσεις της θα οδηγήσει σε “φρικτό αποτέλεσμα με απρόβλεπτες συνέπειες,δήλωσε ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός Yevgeny Primakov . “Στην περίπτωση αυτή, το Ιράν θα μπορούσε να θεωρήσει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να έχει πυρηνικά όπλα,” Μια τέτοια επίθεση θα προκαλούσε μια αναβολή στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων από το Ιράν όχι περισσότερο από δύο χρόνια.Το Ιράν έχει αναδειχθεί πλέον σε περιφερειακή δύναμη.

Νωρίτερα, η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της θα πρέπει να θεωρείται η αρχή ενός πολέμου. Επίσης, το Ιράν δήλωσε ότι, εάν δεχθεί επίθεση, θα ξεκινήσει πυραύλους κατά του Ισραήλ και να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ – ένα στρατηγικά σημαντικό ναυσιπλοΐας για τα πετρελαιοφόρα που εξέρχονται από τον Περσικό Κόλπο.

“Το χρωστάμε αυτό στους Αμερικανούς,” Primakov είπε το διεθνές φόρουμ. Οταν ξεκίνησαν την παρέμβαση τους στο Ιράκ, κατέστρεψαν την ισορροπία των δυνάμεων που υπήρχε για χρόνια. Το Ιράν έχει φθάσει σε επίπεδο δύναμης στη Μέση Ανατολή το οποίο πρέπει να υπολογίζεται. .Η κατάσταση στο Ιράκ είναι ένα “αδιέξοδο”. Ο Primakov πιστεύει ότι είναι απίθανο η σχεδιαζόμενη αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ θα φέρει σταθερότητα στο Ιράκ. «Είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ότι το Ιράκ θα ανακτήσει σύντομα την ενότητα του kai thn ισχύ του και θα γίνει μέσο εξισορρόπησης της ισχύος του Ιράν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube