Γενικά θέματα 8 Δεκεμβρίου 2009

Λύση στο Κυπριακό έως το Μάρτιο θέλει ο Ερντογάν

Λύση στο Κυπριακό έως το Μάρτιο θέλει ο Ερντογάν

«Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απόσυρσης Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και αποστολής τους στο Αφγανιστάν.
«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μας το προτείνουν, να απευθύνουν την πρότασή τους αυτή στο “νότο”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με το σχέδιο Ανάν τα είχαμε συζητήσει αυτά τα θέματα λεπτομερώς και είχαμε καταλήξει κάπου. Συμφώνησαν; Έμειναν πιστοί; Όχι. Οι στρατιώτες μας λοιπόν βρίσκονται εκεί κάνοντας το καθήκον τους», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα συζητήθηκε το Κυπριακό. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης, δηλαδή υπέρ μιας συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέχρι το Μάρτιο.

Λευκωσία: Δεν θυσιάζουμε τα την ποιότητα της λύσης για χάρη του χρόνου
Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες».
« Η ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται, καίγεται για λύση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε μια λύση για χάριν της λύσης», ξεκαθάρισε ο κ. Στεφάνου.
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης για χάρη του χρόνου που θα επιτευχθεί η λύση, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι η παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει τις συνθήκες και τα δεδομένα, μέσα στα οποία αγωνιζόμαστε για λύση», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για σύγκληση τετραμερούς, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει σήμερα μια διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, «με την προσδοκία και την ευχή ότι στις δικές μας εποικοδομητικές θέσεις θα συναντούμε τις εποικοδομητικές θέσεις της άλλης πλευράς για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του λαού, ενώπιον των δύο κοινοτήτων, με στόχο αυτή τη συνέγκριση».

Ο Ερντογάν για τις μειονότητες
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο και το θέμα των μειονοτήτων, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν Ελληνες πολίτες στην Πόλη.
Επισήμανε ωστόσο ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 130.000 Τούρκοι, που ζουν στη Δυτική Θράκη και δεν μπορούν να εκλέξουν το θρησκευτικό τους ηγέτη.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα προβλήματα αυτά τα είχε θέσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube