REAL TIME |

Γενικά θέματα 4 Δεκεμβρίου 2009

Για «δεύτερο Βιετνάμ» στο Αφγανιστάν μίλησε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Γαλλία

Για «δεύτερο Βιετνάμ» στο Αφγανιστάν μίλησε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Γαλλία


Το Αφγανιστάν θα είναι ένα δεύτερο Βιετνάμ για τους Αμερικανούς, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Γαλλία.
Το Αφγανιστάν θα είναι ένα «δεύτερο Βιετνάμ» για τους Αμερικανούς, δήλωσε ο Σέγιεντ Μάχντι Μιραμπουταλεμπί, πρεσβευτής του Ιράν στη Γαλλία και τόνισε πως ο πραγματικός λόγος της δυτικής παρουσίας στην περιοχή είναι «ο έλεγχος του φυσικού πλούτου» .
«Γιατί τόσες πολλές δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις», αναρωτήθηκε ο Ιρανός διπλωμάτης, μιλώντας στο δίκτυο ενημέρωσης France 24, σχετικά με τη νέα στρατηγική του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
«Ποιος δημιούργησε την αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν; Οι Αμερικανοί τούς δημιούργησαν και μετά τους χρησιμοποίησαν ως πρόφαση για την παρουσία τους στην περιοχή. Βρίσκονται στην περιοχή μας για να ελέγχουν τους φυσικούς πόρους», επισήμανε.
«Πιστεύω πως θα είναι ένα δεύτερο Βιετνάμ για τις ΗΠΑ», προέβλεψε.
Ο Ιρανός πρεσβευτής επέκρινε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθέτησαν απόφαση η οποία καταδικάζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο ίδιος επέκρινε τους Δυτικούς ότι δεν αντιμετωπίζουν ως «ένα καθαρά εμπορικό ζήτημα» τις διαπραγματεύσεις για την επεξεργασία των ιρανικών καυσίμων στο εξωτερικό.
«Πρόκειται για ένα εμπορικό ζήτημα: έχουμε την τεχνογνωσία για τον εμπλουτισμό, παράγουμε πυρηνικά καύσιμα, μπορούμε να τα πουλήσουμε στις άλλες χώρες. Αντί να μας προβάλουν εμπόδια, θα έπρεπε να συμμετέχουν με το Ιράν στην κατασκευή και άλλων εργοστασίων», συμπλήρωσε ο Μιραμπουταλεμπί.
«Ο κόσμος δεν είναι μόνο τέσσερις ή πέντε χώρες που πιστεύουν ότι εκπροσωπούν την διεθνή κοινότητα», κατέληξε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube