REAL TIME |

Weather Icon

Οταν ο Βάρβαρος Λεηλάτης Κατακτητής αναγορεύεται σε τιμητή του Διεθνούς Δικαίου

Οταν ο Βάρβαρος Λεηλάτης Κατακτητής αναγορεύεται σε τιμητή του Διεθνούς Δικαίου

Τέσσερα ψηφίσματα που καταδικάζουν την αρμενική εισβολή και κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1993, στο αποκορύφωμα του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.Η Άγκυρα έχει επίσης απαιτήσει απο το Ερεβάν την διακοπή της εκστρατεία του για να αναγνωρισθεί διεθνώς ως γενοκτονία οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915

Τουρκία καλεί ΤΟΝ ΟΑΣΕ για την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τη στάση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εδαφική διένεξη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

“Η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικά για το θέμα αυτό,” σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι ANS του Αζερμπαϊτζάν

“Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δηλώσει ότι ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν το Ναγκόρνο Καραμπάχ … Ποιος θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία βήμα σε αυτή την περίπτωση; Η Αρμενία πρέπει,” δήλωσε ο πρωθυπουργός.«Όταν μιλάμε για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, εννοούμε μια συμφωνία σχετικά με τις επτά περιφέρειες» που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν και τις κατέχει η Αρμενία. Αν μια τέτοια συμφωνία δεν επιτευχθεί, “η Τουρκία δεν θα συνεχίσει τα θετικά βήματα προς την Αρμενία.”

Τέσσερα ψηφίσματα που καταδικάζουν την αρμενική εισβολής και κατοχής των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1993, στο αποκορύφωμα του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία σε ένδειξη υποστήριξης προς την σύμμαχη χώρα του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι και τουρκόφωνες.

Τον Οκτώβριο του 2009, η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων. Τα έγγραφα των συμφωνιών δεν έχουν επικυρωθεί ακόμη από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και υπάρχουν σοβαρές επικρίσεις από τα εθνικιστικά κόμματα και στις δύο χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Davutoglu είπε σε μια συνάντηση με τον ομόλογό του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov στην Αθήνα, ότι η τουρκο-αρμενική συμφωνία θα επικυρωθεί μόνο όταν το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει επιλυθεί.

Η Άγκυρα έχει επίσης απαιτήσει απο το Ερεβάν την διακοπή της εκστρατεία του για να αναγνωρισθεί διεθνώς ως γενοκτονία οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915

Η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξέσπασε το 1988, όταν η περιοχή που διεκδίκησε την ανεξαρτησία της από την Αρμενία και την προσχώρηση της στο Αζερμπαϊτζάν.

Πάνω αναφέρθηκαν 30.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές μεταξύ 1988 και 1994, και πάνω από 100 άλλοι πέθαναν μετά την κατάπαυση του πυρός που ολοκληρώθηκε το 1994, αφήνοντας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στο αρμενικό χέρια, αλλά οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας εξακολουθούν να υφίστανται.

Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία, είναι ένας διαμεσολαβητής στη διαμάχη.

(RIA Novosti)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube