Weather Icon
Γαλλία , Ελβετία , Ισλάμ 1 Δεκεμβρίου 2009

«Σοκ» στη Γαλλία από την ελβετική απαγόρευση των μιναρέδων

«Σοκ» στη Γαλλία από την ελβετική απαγόρευση των μιναρέδων

«Σοκαρισμένος» από την απόφαση να απαγορευτεί η κατασκευή μιναρέδων στην Ελβετία δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ αυξάνονται οι αντιδράσεις της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «έκφραση μισαλλοδοξίας» και κάλεσε την Ελβετία να αλλάξει γνώμη.

«Έχω σοκαριστεί από την απόφαση αυτή», δήλωσε και πρόσθεσε πως εάν δεν μπορούν να οικοδομηθούν μιναρέδες, αυτό σημαίνει ότι καταργείται μια θρησκεία.
«Ελπίζω ότι οι Ελβετοί θα υπαναχωρήσουν στην απόφαση αυτή αρκετά γρήγορα» πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL. «Είναι μια έκφραση μισαλλοδοξίας και απεχθάνομαι τη μισαλλοδοξία», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε αν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας στη Γαλλία, ο υπουργός απάντησε: «δεν ξέρω».
Και έσπευσε να προσθέσει: η μπούρκα «είναι μια προσβολή στα δικαιώματα των γυναικών, τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε».

«Είναι ένας περιορισμός της ελευθερίας τους και στις δημόσιες υπηρεσίες πιστεύω ότι δεν πρέπει να το δεχτούμε. Τώρα αν περπατούν με μπούρκα στο δρόμο, αυτό είναι επίσης μια θεμελιώδης ελευθερία» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σε δημοψήφισμα, οι Ελβετοί ψήφισαν με ποσοστό 57,5% την απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της μουσουλμανικής κοινότητας. Μετά το κάλεσμα για «αυτοσυγκράτηση» από τη μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, και ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου Αλί Γκόμα επέκρινε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι συνιστά «προσβολή» για τους μουσουλμάνους.Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο Γκόμα είπε ότι η υπερψήφιση της πρωτοβουλίας αυτής στη χώρα των Άλπεων, είναι μια «επίθεση» στη θρησκευτική ελευθερία.Ο μουφτής προέτρεψε τους Ελβετούς μουσουλμάνους να κάνουν χρήση των νομικών μέσων για να διαμαρτυρηθούν και να ξεκινήσουν διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελβετία ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube