Weather Icon
Γενικά θέματα 29 Δεκεμβρίου 2009

Στο έλεος των χάκερς οι συνομιλίες μέσω κινητής παγκοσμίως

Karsten Nohl

Τον βασικό αλγόριθμο κρυπτογράφησης ο οποίος προστατεύει τα στοιχεία των κλήσεων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, αποκωδικοποίησε ομάδα Γερμανών χάκερς, δημοσιοποιώντας στοιχεία στο διαδίκτυο.

Ο Karsten Nohl και η ομάδα του “έσπασαν” τους κωδικούς, παρακάμπτοντας το απόρρητο κλήσεων που πραγματοποιούνται από το 80% τουλάχιστον των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Η ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στον κώδικα ασφαλείας τον Αύγουστο.

Ο Nohl εξήγησε πως ο κώδικας επιτρέπει την υποκλοπή συνομιλιών, μόνο με ένα laptop και δύο κάρτες δικτύου.

“Αυτό αποδεικνύει πως το σύστημα ασφαλείας GSM είναι ανεπαρκές”, δήλωσε ο Nohl στο πλαίσιο συνεδρίου Τεχνολογίας που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο.

Ο ίδιος επέμεινε πως η αποκωδικοποίηση θα ωθήσεις τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως να αναβαθμίσουν τα συστήματα ασφαλείας.

Μιλώντας στην βρετανική Guardian, o Nohl επεσήμανε πως μπορεί εύκολα να γίνει υποκλοπή σημαντικών συνομιλιών μεταξύ πολιτικών ή επιχειρηματικών ηγετών.

Η GSM Association, που ανέπτυξε τον αλγόριθμο και προστατεύει τα συμφέροντα της παγκόσμιας βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας καθησύχασε για την ασφάλεια, ενώ χαρακτήρισε την δραστηριότητα του Nohl “άκρως παράνομη”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube