Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Δεκεμβρίου 2009

Την προστασία του κ. Βαρθολομαίου ζητά από τον Μπαράκ Ομπάμα η ελληνική κοινότητα

Ανησυχία μετά τις δηλώσεις.Να προστατευθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί «καθημερινής σταύρωσης στην Τουρκία», ζήτησαν η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, με επιστολές τους στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega, με τις επιστολές, που στάλθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την ηγεσία του αμερικανικού κογκρέσου, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υποστεί κάποιο πλήγμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τις επόμενες ημέρες.

Τόσο η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όσο και το λεγόμενο ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ ζητούν να προστατευθεί ο κ. Βαρθολομαίος μετά την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και κινήσεων ακροδεξιών κύκλων.

Στις επιστολές, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, επισημαίνεται: «Ανησυχούμε βαθύτατα για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Θα εκτιμούσαμε πάρα πολύ οτιδήποτε εσείς και η κυβέρνησή σας μπορείτε να κάνετε για να προστατευθεί ο κ. Βαρθολομαίος τις επόμενες ημέρες».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης είναι θετική.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS, επέκρινε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας ότι «στην Τουρκία μας αντιμετωπίζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες» και τόνισε ότι το Πατριαρχείο δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα εδάφη όπου ιδρύθηκε «ακόμη και αν ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

Ακόμη, απαντώντας στα περί «δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία τα οποία κατήγγειλε ο κ. Βαρθολομαίος, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε: «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι».

»Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ περιλαμβάνεται ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube