REAL TIME |

Γενικά θέματα 5 Δεκεμβρίου 2009

Γαλαντόμοι με… την Τουρκία πολλοί εταίροι

Aπρόθυμα εμφανίζονται τα περισσότερα κράτη μέλη, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου), στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Και στα δύο προσχέδια συμπερασμάτων της συνόδου, που παρουσίασε η σουηδική προεδρία, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Απλώς περιορίζεται για μια ακόμη φορά στο να καλεί την Τουρκία να τηρήσει τη συμβατική υποχρέωση που έχει έναντι της Κύπρου.

Το επιχείρημα που προβάλλουν αρκετοί εταίροι και η Κομισιόν είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου υπουργών, όπως υποστηρίζει η Κύπρος, για αξιολόγηση της Τουρκίας στο τέλος του 2009. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων στην Αγκυρα αυτήν την περίοδο θα επέφερε καίριο πλήγμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ για επίλυση του Κυπριακού.

Τη διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, ο οποίος είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν μια ενιαία κοινοτική θέση που να βασίζεται σε αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση των πεπραγμένων της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε συνεχή, σε καθημερινή επαφή, τόσο οι κύριοι Παπανδρέου και Χριστόφιας, όσο και ο ίδιος με τον κ. Κυπριανού. «Εχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει στο ακέραιο τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, θα τις στηρίξει μέχρι το τέλος», κατέληξε.
Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Χέρμαν Βαν Ρομπουί: υπέρ της ειδικής σχέσης Τουρκίας–ΕΕ

Ο νέος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπουί, μέχρι σήμερα πρωθυπουργός του Βελγίου, έχει ταχθεί σαφώς κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο βιβλίο του με τίτλο Op zoek naar wijsheid (Σε αναζήτηση της σοφίας) που εκδόθηκε το 2007, γράφει σχετικά στη σελίδα 69:

«Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν πρέπει να είναι μόνο ένας ταξιδευτής ή ένας αναζητητής. Πρέπει επίσης να έχει μια φωλιά, έναν πυλώνα βεβαιότητας και ασφάλειας. Αυτό βιώνουμε τώρα. ΚάπHerman Van Rompuyοιος θα πρέπει να αντιμετωπίσει προσεκτικά την αίσθηση της απώλειας της ταυτότητας. Γι’ αυτό οι υποστηρικτές της τουρκικής υποψηφιότητας παίζουν με τη φωτιά.

Η Τουρκία δεν θεωρείται γεωγραφικά και πολιτισμικά μια ευρωπαϊκή χώρα, αν και για δεκαετίες ανήκει στο ΝΑΤΟ και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποξενώνει ακόμη περισσότερο την ΕΕ από τον Ευρωπαίο πολίτη. Παρεμπιπτόντως, πριν από τριακόσια χρόνια η Τουρκία ήταν ο εχθρός των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Το γεωπολιτικό επιχείρημα είναι ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα ανοχής για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Αλλά η Τουρκία εδώ και 80 χρόνια αποτελεί ένα κοσμικό κράτος –χάρις στα επανειλημμένα στρατιωτικά πραξικοπήματα– αλλά αυτό δεν είχε καμία επίδραση στις συνορεύουσες χώρες οι οποίες όλο και περισσότερο πέφτουν στην αγκαλιά του ισλαμικού εξτρεμισμού. Οπωσδήποτε, χρειάζεται να υπάρξει μια «διασύνδεση» με την ΕΕ»

Το πόσο αυτές οι απόψεις θα βαρύνουν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και με δεδομένη την ταύτισή τους με τις αντίστοιχες απόψεις του γαλλογερμανικού άξονα, θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

του ΘΑΝΟΥ ΣΕΡΑΛΙΔΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube