Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Λίβανος 15 Δεκεμβρίου 2009

Υποστήριξη στη Χαμάς κατά του Ισραήλ υποσχέθηκε ο Αχμαντινετζάντ

Υποστήριξη στη Χαμάς κατά του Ισραήλ υποσχέθηκε ο Αχμαντινετζάντ

Ο Αχμαντινετζάντ υπόσχεται σταθερή υποστήριξη στον αγώνα της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς γιορτάζει την 22η επέτειο της ίδρυσή της με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ υποσχέθηκε στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει στον αγώνα της κατά του Ισραήλ, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Σε συνάντηση που είχε χθες, Κυριακή με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, ο Αχμαντινεζάντ είπε ότι το Ιράν θα στέκεται σταθερά στο πλευρό του παλαιστινιακού έθνους ως «την επικείμενη εξάλειψη του σιωνιστικού καθεστώτος», όπως είπε.

Η ιρανική τηλεόραση επικαλέστηκε δήλωση του Μεσάαλ ότι η Χαμάς θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Ισραήλ και των υποστηρικτών του «μέχρι τελικής νίκης» .

Ο Αχμαντινεζάντ έχει αρκετές φορές τονίσει ότι, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένοι για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και υποστηρίζει το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Ωστόσο έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η υποστήριξή του είναι ηθική και όχι υλική.

Παράλληλα στη Γάζα, οι δρόμοι είναι στολισμένοι με μεγάλες και μικρές πράσινες σημαίες της Χαμάς, ενόψει των εορτασμών της 22η επετείου της ίδρυσης του ισλαμιστικού κινήματος.

Η Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, απέσυρε όλα τα οδοφράγματα ενόψει μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στόχος των ισλαμιστών της Χαμάς είναι να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος, ώστε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι έχασε τη δημοτικότητά της μετά την ισραηλινή επιχείρηση κατά της Γάζας πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν 1.400 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Νοέμβριο αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι η Χαμάς πραγματοποιεί δοκιμές ρουκετών μεγαλύτερου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξουν βαθύτερα το Ισραήλ σε σχέση με παλαιότερα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή που έχει περιοριστεί στη Δυτική Όχθη, μετά τη δια της βίας ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση πως επιδιώκει την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου σε αυτό το φτωχό θύλακα όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 και βρέθηκε στο διεθνές επίκεντρο στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης (ιντιφάντα) το 2000. Έκτοτε η οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αμερικανικές ανησυχίες για εισαγωγή όπλων στο Λίβανο
Ο Μπ. Ομπάμα διετύπωσε στον πρόεδρο του Λιβάνου την ανησυχία του για την λαθραία εισαγωγή όπλων στη χώρα του, που αποτελούν απειλή για το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε δεκτό στον Λευκό Οίκο τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σλεϊμάν, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για το λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό τη μεσανατολική χώρα, τα οποία δυνητικά αποτελούν απειλή για το Ισραήλ.

Επισημαίνοντας πως ο Λίβανος είναι «μία πολύ σημαντική χώρα, σε μία πολύ σημαντική περιοχή», ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουν έναν δυνατό, ανεξάρτητο και δημοκρατικό Λίβανο» .

Από την πλευρά του, ο Σλεϊμάν επαίνεσε την ομιλία που απηύθυνε προς τον Μουσουλμανικό κόσμο, τον περασμένο Ιούνιο από το Κάιρο, ο Αμερικανός πρόεδρος και τον συνεχάρη για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που του απονεμήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Όσλο.

Ωστόσο η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων σύντομα έδωσε θέση στις διαφωνίες όταν αναφέρθηκε το θέμα του Ισραήλ. Όπως τόνισε ο Σλεϊμάν : «Συζητήσαμε τις ισραηλινές απειλές κατά του Λιβάνου, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική άνθηση της χώρας. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο Ομπάμα και τις ΗΠΑ να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στο Ισραήλ για να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έθεσε τέρμα στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα επέμεινε στον «σημαντικό αριθμό όπλων» και τόνισε πως «ο πρόεδρος Σλεϊμάν κι εγώ δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα τα θέματα, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, οι Παλαιστίνιοι, η Συρία. Σ’ εκείνο όμως που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση στα προβλήματα δια του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, αντί δια της βίας» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube