Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Ισραήλ 16 Δεκεμβρίου 2009

Ενταλμα σύλληψης της Λίβνι για εγκλήματα στη Γάζα

Ενταλμα σύλληψης της Λίβνι για εγκλήματα στη Γάζα

Ανακλήθηκε τελικώς όταν η ισραηλινή πολιτικός ακύρωσε την επίσκεψή της στη Βρετανία. ΛΟΝΔΙΝΟ Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Ισραήλ, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν υποβάθμισε χθες τη σημασία της έκδοσης εντάλματος σύλληψης από δικαστήριο του Λονδίνου σε βάρος της πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν ηγέτιδος της ισραηλινής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Το ένταλμα εκδόθηκε για τον ρόλο της κυρίας Λίβνι σε πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου κατά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, τον Δεκέμβριο του 2008, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Αν και η νομική διαδικασία ανεκλήθη όταν έγινε γνωστό ότι η κυρία Λίβνι, υπουργός Εξωτερικών το 2008, ακύρωσε την επικείμενη επίσκεψή της στη Γηραιά Αλβιώνα, η ισραηλινή κυβέρνηση επέκρινε σε έντονο ύφος το ενδεχόμενο δικαστικής δίωξής της στη Βρετανία.

« Το Ισραήλ προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να αναλάβει δράση ώστε να μην μπορούν αντιισραηλινές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται το βρετανικό νομικό σύστημα για να δρουν σε βάρος τού Ισραήλ και των πολιτών του. Η απουσία άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών για την αντιμετώπιση αυτής της διαστρέβλωσης βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας » αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η βρετανική νομοθεσία επιτρέπει την έκδοση ενταλμάτων και την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου ακόμη και όταν δεν σχετίζονται με εδάφη ή πολίτες της Βρετανίας.

Η νομική διαδικασία εναντίον της κυρίας Λίβνι κινήθηκε κατόπιν αιτήσεως δικηγόρων παλαιστινίων θυμάτων των βομβαρδισμών της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου έριξε τους τόνους της αντιπαράθεσης. « Η Βρετανία είναι αποφασισμένη να συνεισφέρει για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή… Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να αποτελέσει στρατηγικό εταίρο του Ισραήλ. Για να το επιτύχουμε αυτόθα πρέπει οι ηγέτες του Ισραήλ να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη Βρετανία και να έχουν συνομιλίες με την κυβέρνηση » αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι « εξετάζονται οι επιπλοκές » αυτής της εξέλιξης.

Η κυρία Λίβνι επικαλέστηκε « φόρτο εργασίας » για να ακυρώσει την επίσκεψη στο Λονδίνο όπου θα ελάμβανε μέρος σε συνέδριο, αλλά ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αναγκάστηκε στη ματαίωση αφότου ενημερώθηκε για την έκδοση του εντάλματος.

Δεν είναι η πρώτη ισραηλινή αξιωματούχος που αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τη βρετανική Δικαιοσύνη. Παρόμοιο ένταλμα είχε εκδοθεί νωρίτερα εφέτος σε βάρος του Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος χαίρει ασυλίας ως εν ενεργεία υπουργός Αμυνας του Ισραήλ.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube