REAL TIME |

Γενικά θέματα 13 Δεκεμβρίου 2009

Η νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ικανοποιημένη η Αθήνα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της σουηδικής προεδρίας στις Βρυξέλλες

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της σουηδικής προεδρίας, το οποίο τερματίστηκε προχθές Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όχι τόσο για την ικανοποίηση ελληνικού και ευρωπαϊκού περιεχομένου αποφάσεων όσο για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επικρίθηκε για τα οικονομικά μέτρα της- όπως ο ξένος Τύπος αλλά και ορισμένοι εταίροι προέβλεπαν.

Η ελληνική πλευρά, όπως και η κυπριακή, είναι ικανοποιημένη από την κατάληξη που είχαν τα δυο ειδικού ενδιαφέροντος θέματα- της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και της «αξιολόγησης» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Κανένα από τα δύο προβλήματα δεν αναφέρεται στο τελικό κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου το οποίο περιορίζεται να σημειώσει ότι οι «27» συμφωνούν με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου για τη Διεύρυνση. Το Συμβούλιο, υπενθυμίζεται, αποφάσισε (1) «να επανεξετάσει κατά την προσεχή προεδρία» – χωρίς να ορίζει τον Μάρτιο όπως ήθελε η σουηδική προεδρία- το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και (2) να υποδείξει στην Τουρκία, μεταξύ άλλων, «ανεπιφύλακτη τήρηση (κανόνων) καλής γειτονίας», να υλοποιήσει τους όρους του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας κ.λπ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της σουηδικής προεδρίας για πρώτη φορά συνεδρίασε ως θεσμικό όργανο, όπως το «νομιμοποίησε» η Συνθήκη της Λισαβόνας η οποία τέθηκε σε ισχύ από 1ης Δεκεμβρίου. Γι΄ αυτό παρέστη στο γεύμα της Πέμπτης και στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπάι ο οποίος έδωσε στους «27» μερικά στοιχεία για τον ρόλο και τις επιδιώξεις του. Το Συμβούλιο, ύστερα από μια επί τροχάδην συζήτηση για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τα προβλήματα με το Ιράν και το Αφγανιστάν, ασχολήθηκε με τη (δρομολογούμενη) διεύρυνση της ΕΕ.

Η ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για την πΓΔ της Μακεδονίας μπορεί να παραμένει ακαθόριστη, η «ετοιμότητα» της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ μπορεί να απομακρύνεται για 25 και πλέον ακόμη χρόνια- ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου δεν την βλέπει πριν από το 2023- αλλά το (άτυπο) δόγμα της διεύρυνσης της ΕΕ παραμένει «εν ενεργεία». Οσοι, ενδεχομένως, το αμφισβητούσαν είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν την πραγματικότητα στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βουλευτές, συνδικαλιστές, στελέχη επιχειρήσεων κ.ά. από το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ουκρανία και άλλες «ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρώπης», όπως αρέσκονται να αποκαλούνται, με συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, πρόβαλαν το αίτημά τους «να καθοριστεί το ταχύτερο» ημερομηνία για την «έναρξη της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της οικονομικά και πολιτικά Ενωμένης Ευρώπης» , όπως γράφει ένα από τα υπομνήματα που υπέβαλαν οι «εκτός ΕΕ» σε ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες και στον πρόεδρο κ. Μπαρόζο. Η πρόταση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν ως το 2012 στην ΕΕπρόταση την οποία υποστηρίζει και ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Μπερλουσκόνιδραστηριοποίησε τις χώρες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, πέντε τουλάχιστον χώρες αναμένεται να είναι «έτοιμες να γίνουν πλήρη μέλη» της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν. Πρώτη στη σειρά η Κροατία, η οποία ολοκληρώνει τη σχετική διαδικασία εντός του 2010 ώστε να γίνει μέλος της ΕΕ- το 28ο- το 2011. Η Ισλανδία αναμένεται να την ακολουθήσει, καθ΄ ότι τους τελευταίους μήνες έχει προσανατολίσει την (καταχρεωμένη) οικονομία της και έχει προσαρμόσει τη νομοθεσία της στα δεδομένα της ΕΕ. Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν κάνει σοβαρά βήματα προς την ευρωπαϊκή τους πορεία ώστε να θεωρούνται υποψήφιες για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως το 2012. Ο δρόμος άνοιξε και για τη Σερβία μετά την απόφαση της Ολλανδίας να άρει τις επιφυλάξεις της.

Δύο χώρες της περιοχής παραμένουν ερωτηματικό. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η πΓΔΜ. Η πρώτη πρέπει να αποκαταστήσει κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας μουσουλμάνων και χριστιανών στο εσωτερικό τηςκάτι που δεν είναι εύκολο, σημειώνουν πηγές στις Βρυξέλες. Οσον αφορά την πΓΔΜ, το κύριο πρόβλημά της είναι το όνομα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία η προοπτική της ένταξής της στην ΕΕ απομακρύνεται και ένας σοβαρός λόγος είναι η σχεδόν χαώδης πολιτική κατάσταση της χώρας, η οποία εμποδίζει τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και έχει «παγώσει» επί δέκα και πλέον χρόνια μέτρα και μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό της σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος κ. Μπαρόζο δεν κατονόμασε την Ουκρανία στις χώρες του «μεγάλου ευρωπαϊκού ορίζοντα» στον οποίο αναφέρθηκε σε πρόσφατη ομιλία του- ενώ κατονόμασε την Τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube